• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić odao počast žrtvama Jasenovca

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je, povodom 66 godina od proboja logoraša iz Jasenovca, odao počast svim žrtvama tog logora.

 Komšić odao počast žrtvama Jasenovca Izvor: MONDO

Komšić je položio cvijeće kod "Topole užasa" u Spomen-području Donja Gradina i na centralnom spomen-obilježju stradalim žrtvama ustaškog zločina u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

On je istakao da je ljudska obaveza da se oda počast žrtvama na ovakvim mjestima.

"Normalnom čovjeku teško je prihvatiti šta sve ljudi ljudima mogu da čine, čak je malo to nazvati zvjerstvima, jer čak ni zvijeri ne rade to zvijerima, životinje to ne rade životinjama, ali, na žalost, mi na ovim prostorima se izgleda periodično susrećemo s takvom količinom zla i mržnje koja prevazilazi ne samo zdrav razum, već sve ono što čovjek može da pojmi", dodao je Komšić.

Vijence na spomen-obilježje u Donjoj Gradini danas su položili zvaničnici opštine Kozarska Dubica, opštinskog SUBNOR-a i učenici Mješovite srednje škole "Nikola Tesla" iz Kozarske Dubice.

Povodom obilježavanja 66 godina od proboja jasenovačkih logoraša večeras će u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u 20.00 časova biti upriličena akademija u pomen i sjećanje na nevino stradale žrtve, kojoj će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske i opštine Kozarska Dubica, predstavnici susjednih opština i javnih ustanova.

Svoj dolazak potvrdio je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić.

Na dan proboja 22. aprila 1945. godine u logoru Jasenovac bilo je zatočeno 1 073 preživjelih logoraša od kojih je 600 krenulo u proboj, a slobodu je ugledao samo 91 logoraš. Istog dana počeo je i proboj zatvorenika dijela logora Kožare, u selu Jasenovac,, gdje je od 167 zatvorenika njih 11 preživjelo proboj.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne države Hrvatske.

Prema istraživanjima stručnjaka, između 1941. i 1945. godine u ovom logoru ubijeno je oko 800 000 djece, žena i staraca.

Među stradalima bilo je najviše Srba, Jevreja i Roma. Po načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

Parastos i pomen stradalim žrtvama u Donjoj Gradini biće održan u nedjelju, 1. maja.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE