• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UN: Nepismeno 5,4 odsto stanovnika BiH

U BiH nepismeno je 5,4 odsto stanovnika, pokazuju podaci UN. Prema posljednjim istraživanjima, to su stariji građani, te Romi.

 UN: Nepismeno  5,4 odsto stanovnika BiH Izvor: MONDO

Ukoliko bismo taj procenat računali prema posljednjem popisu stanovništva, ispada da dana škole nema oko 200.000 bh. građana. Što se tiče zemalja u regionu, i one imaju relativno alarmantne podatke, prenose Nezavisne novine.

"Srbija i Makedonija imaju po 3,5 odsto nepismenih stanovnika, Crna Gora i Rumunija po 2,7 odsto, Hrvatska u Bugarska po 1,8, Albanija jedan odsto, dok Slovenija ima 0,3 odsto nepismenih stanovnika", navedeno je u istraživanju UN-a.

Sociolozi navode da se u BiH, među nepismenima, najviše radi o populaciji koja nije bila u mogućnosti da završi osnovno obrazovanje, dok je kod Roma taj problem godinama evidentan.

Sociolog Ivan Šijaković smatra da su ovakvi podaci poražavajući, posebno za one koji su u posljednjih 15-20 godina bili na visokim funkcijama u BiH i samim tim bili odgovorni za društvenu obnovu.

"Veliki broj nepismenih u BiH je veoma izražen problem i on je posljedica nazadovanja u ovih zadnjih 20 godina", rekao je Šijaković.

On je istakao da je sam pristup školovanju i obrazovanju u BiH kampanjskog tipa i nema kontinuiteta u učenju, kao u prethodnoj državi, kada se vodilo računa o obrazovanju mladih i starih.

Komentarišući ovakve podatke, Mirko Banjac, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, kazao je da su preuveličani i da ne oslikavaju pravo stanje o broju nepismenih.

"Problem je što nemamo svježija domaća istraživanja, nego se moramo oslanjati na procjene, i mislim da se na taj način manipuliše ovim prostorom", rekao je Banjac i dodao da se, prema njegovim saznanjima, klasična nepismenost kreće između jedan i tri odsto.

Prema njegovim riječima, ono što povećava taj broj do tri odsto su ljudi iznad 75 godina starosti.

"Oni u suštini ne predstavljaju radno aktivno stanovništvo i njihova nepismenost je apsolutno irelevantna za nas, a broj nepismenih između jedan i dva odsto bi bila djeca u izuzetno složenim uslovima ruralnih predjela", kazao je Banjac.

On je naglasio da na našim prostorima posebno zabrinjava jezička i informatička nepismenost.

"U ovoj oblasti se mora mnogo više raditi, a manje pričati, jer jezička i informatička pismenost nisu zadovoljavajuće", istakao je Banjac.

Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, smatra da je uzrok ovakvog stanja nebriga svih nivoa vlasti u BiH koji donose akte vezane za obrazovanje.

"Nemamo konkretne prijedloge za smanjenje nepismenosti, nemamo ulaganja u obrazovanje, nema besplatnog školovanja, a to je upravo ono što bi sigurno smanjilo procenat nepismenih u BiH", rekao je Hadžić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE