• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS o rebalansu budžeta: Vidović tvrdi da nismo prezaduženi i da nećemo ostati bez hrane

Autor Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine RS raspravljali su danas o rebalansu budžeta Republike Srpske za 2022. godinu po hitnom postupku, a novi budžetski okvir iznosi četiri milijarde i 382 miliona KM i veći je za 358 miliona KM u odnosu na planirani.

 Zora Vidović o budžetu RS Izvor: Srna/Milenko Šukalo

Ministarka finansija RS Zora Vidović je u završnoj riječi, nakon skupštinske rasprave, istakla da nije tačno da su od viška prihoda u budžetu građanima date “mrvice”, a kako su to izjavili neki opozicionari, te navela podatke o rastu plata i penzija, boračkih i socijalnih davanja u RS, u ukupnom iznosu od 218 miliona KM.

“Ako smo od 330 miliona KM povećanja, dali 218 miliona KM građanima, onda nije korektno reći da su to mrvice”, kazala je Vidović.

Nekoretnim je ocijenila i komentare da se Vlada RS zadužuje prekomjerno i bez potrebe, te navela da nema nijedne države koja se nije dodatno zadužila u pandemiji korona virusa, te navela podatak da javni dug RS sa 31.12.2021. godine iznosi 41,39 odsto BDP-a, a ukupni dug 50,13 odsto BDP-a

RS nije prezadužena”, istakla je Vidović.

Dodala je da RS ne može uticati na inflaciju jer nema uticaj nad Centralnom bankom BiH i kontrolu nad monetarnom politikom i istakla da se RS zalaže za ukidanje akciza i PDV-a na osnovne životne namirnice, ali da to nije mogla realizovati jer nema saglasnosti na nivou BiH.

“To se odlučuje u Sarajevu, i nemojte sada nas prozivati”, istakla je.

Podvukla je da se ova Vlada “vrlo odgovorno ponaša prema svemu”.

“Ako neko misli da ova Vlada RS može zaustaviti inflaciju, voljela bih vidjeti ko to može, jer ne može ni Njemačka, ni Italija, Francuska, nijedna zemlja u svijetu. Takođe, u Republici Srpskoj niko ne treba da ima strah od nedostatka hrane, konstantno vršimo nabavke da ne bismo došli u situaciju da nemamo hrane, a boga mi vidim u nekim evropskim zemljama da su rafe govoto prazne”, kazala je Vidović.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE