• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vidović: Budžet RS je u dobroj kondiciji

Autor Brankica Spasenić

Ministarka finansija RS Zora Vidović kazala je danas da je na sjednici Vlade RS utvrđen novi budžetski okvir za 2022. godinu koji iznosi četiri milijarde i 382 miliona KM i veći je za 358 miliona KM u odnosu na planirani za ovu godinu.

 Budžet RS za 2022 Zora Vidović Izvor: Srna/Milenko Šukalo

Vidović je navela da su budžetski prihodi rasli za 11 odsto, a rashodi za tri odsto, te da su prije svega rasli poreski prihodi, ali i neporeski.

Budžetski prihodi su veći od tekućih rashoda za 472 miliona KM. Naš budžet je u dobroj kondiciji, on je stabilan i likvidan”, kazala je Vidović.

Povezano

Govoreći o tome gdje su raspoređeni “viškovi”, podsjetila je da su penzije, bruto plate zaposlenih, boračka davanja i socijalna zaštita u RS povećani za 10 odsto.

“Ukupno ova davanja iznose 167 miliona KM”, dodala je.

Najavila je i povećanje investicija, te subvencija u privredi.

“Samo jedna stavka, subvencija poreza i doprinosa na povećanje plate za privredu je povećana za 23 miliona KM, što pokazuje da i realni sektor povećava plate. Jer za svako povećanje plata mi vraćamo poreze i doprinose”, rekla je Vidović.

Navela je da je ukupan dug RS na kraju prošle godine, iznosio šest milijardi i 100 miliona KM i iznosi 50,13 odsto BDP-a, dok je ograničenje na 60 odsto, te je dodala da posotji prostor kod ukupnog za dodatno zaduženje.

Stanje javnog duga - budžeta, fondova i opština, iznosi pet milijardi i 88 miliona KM.

Vidović je govorila i o tome da od 2015. godine u RS nije bio oporezovan topli obrok u iznosu od 4,05 KM, a da je u ovom trenutku zbog inflacije to iznos za koji se ne može napraviti obrok, te je podignut neoporezivi dio toplog obroka na 7,50 KM.

Pročitajte i

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE