• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmit nametnuo odluku o finansiranju Opštih izbora u BiH

Autor Nikolina Damjanić

Visoki predstavnik, kojeg ne priznaje Republika Srpska, Kristijan Šmit iskoristio je Bonska ovlaštenja i nametnuo danas odluku o finansiranju predstojećih Opštih izbora u BiH.

 Šmit nametnuo odluku o finansiranju izbora Izvor: Anadolija/Elman Omić

U Sarajevu se danas održava dvodnevna sjednica PIK-a na kojoj prisustvuje i Šmit.

Obraćajući se medijima Šmit je rekao da je donio odluku da se CIK-u prebaci 12,5 miliona KM. Odluka stupa od trenutka objave na službenoj stranici OHR-a.

Šta su "Bonska ovlaštenja"?

"Bonska ovlaštenja" odnose na odluke Savjeta za sprovođenja mira u BiH sa sastanka Bonu, u decembru 1997. godine. Savjet je tada, razrađujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim su uređena ovlaštenja visokog predstavnika, omogućio visokom predstavniku da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike kada protumači da oni krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH."

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik na svom Tviter profilu je napisao da će amandmanom tražiti da se obezbjedi dodatnih 800.000 maraka za sprovođenje izbora.

Podsjećamo, rok za izdvajanje novca za finansiranje izbora prošao je 19. maja.

Od isteka roka do danas, Centralna izborna komisija je apelovala na Vijeće ministara BiH da izdvoji 12,5 miliona KM iz akumuliranih sredstava u budžetu. To je ministar finansija Vjekoslav Bevanda odbio više puta i tako u pitanje doveo izborni proces.

Juče su ministri konačno održali sjednicu Vijeća na kojoj je osiguran dio novca za izbore kroz pozajmicu od Regulatorne agencije za komunikacije. Međutim, s obzirom na to da je naznačeno 9,7 miliona, to CIK-u nije dovoljno za pripremu i održavanje izbora.

Ovo je drugi put, u razmaku od dva mjeseca, da Šmit koristi Bonska ovlaštenja. U aprilu je iskoristio ovlaštenja i "suspendovao" Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

(Mondo/Klix)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE