• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rok produžen za godinu dana: Sud BiH ponovo odgodio isplatu 30 miliona KM Srpskoj

Autor Dragana Božić

Sud BiH odgodio je do 11. juna naredne godine isplatu oko 30 miliona maraka sa kamatama koje je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) trebalo da plati Srpskoj na osnovu pravosnažne presude.

 Sud BiH odgodio isplatu 30 miliona Srpskoj Izvor: FENA/Ilustracija

Kako je potvrđeno Srni  iz UIO BiH, Sud BiH donio je rješenje kojim se do 11. juna naredne godine odgađa prinudna naplata više od 15 miliona KM sa zakonskim zateznim kamatama (što je ukupno više od 30 miliona KM) od Uprave za indirektno oporezivanje BiH za izmirenje duga Republici Srpskoj zbog nepravovremene raspodjele prihoda iz 2009. i 2010.

U rješenju je Sud BiH naveo da se odgađa sprovođenje izvršenja dok se ne odluči o prijedlogu dužnika (UIO) da se izvršenje sprovede putem Jedinstvenog računa trezora na način regulisan instrukcijom o načinu izvršenja - plaćanja izvršnih sudskih presuda preko budžeta institucija BiH ili do novog prijedloga povjerioca (Republika Srpska, Vlada, Ministarstvo finansija Srpske) za izvršenje na drugi način, a najduže do 11. juna naredne godine.

Uslučaju da povjerilac predloži novi način izvršenja Sud će odlučiti posebnim rješenjem, dodaje se u sudskom rješenju.

Iz UIO su napomenuli da je 11. juna ove godine istekao rok u kojem je obustavljeno prinudno rješenje presude Suda BiH iz 2015. kojim je ova uprava dužna da Republici Srpskoj isplati naknadu štete u ukupnom iznosu nešto većem od 30 miliona KM, zbog nepravovremenog poravnanja u raspodjeli prihoda 2009. i 2010.

Sud BiH je u prethodnom periodu, čak od 2016. godine do danas, u sedam navrata donosio rješenja kojima je obustavljao prinudno izvršenje ove sudske presude zbog brojnih problema koji su nastali u UIO, ostavljajući mogućnost da nadležni (prije svega entiteti), donesu odluku na koji način će se ova sudska odluka provesti.

Posljednje rješenje Suda BiH kojim je obustavljeno prinudno izvršenje ove sudske presude obuhvatalo je period od juna 2021. do juna 2022. godine, ali ni u tom periodu nije bilo dogovora, te bi banke trebalo da nastave postupak prinudnog izvršenja ove sudska presude od 11. juna 2022, ukoliko Sud BiH opet, osmi put po redu, ne donese novo rješenje kojim će se i dalje prolongirati obustava prinudnog izvršenja, rekli su u UIO.

Upravni odbor UIO u ranijem periodu nije redovno donosio odluke o poravnanjima, te je Republika Srpska tužila UIO zbog neizvršenog privremenog poravnanja između entiteta za 2009. i 2010. godinu, naveli su iz UIO.

U međuvremenu je Upravni odbor ipak usvojio te odluke, ali je Republika Srpska tužbenim zahtjevom tražila samo kamate.

Tako je, prema tužbi Republike Srpske, Sud BiH donio presudu u maju 2015. godine kojom je tužena UIO obavezana na isplatu naknade štete u iznosu od 15.004.650 KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od 18. juna 2013, pa do konačne isplate, tako da ukupan dug sa kamatama iznosi 30.009.301 KM. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE