• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenija predložila da BiH dobije kandidatski status, podrška od Hrvatske, Mađarske, Poljske...

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon predložila je tokom sastanka Savjeta EU za spoljna pitanja da se BiH smjesta dodijeli status kandidata za učlanjenje u EU, objavljeno je na "Tviter" nalogu slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova.

 Sjedište EU u Briselu. Izvor: Shutterstock

U objavi se navodi da bi kandidatski status BiH bio jasan signal zapadnom Balkanu da je budućnost regiona u EU.

"Ako ne sada, usred geopolitičkog meteža u Evropi, onda kada?", napisano je na "Tviteru".

U tekstu se dodaje da Slovenija podržava i otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom, kao i liberalizaciju viznog režima za samoproglašeno Kosovo.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor pozvao je članice EU koje učestvuju na samitu "Inicijative tri mora" da podrže davanje kandidatskog statusa BiH na predstojećem sastanku Evropskog savjeta 23. i 24. juna, objavljeno je na "Tviter" nalogu slovenačkog predsjednika.

U nastavku objave navodi se da je prijedlog tokom samita u Letoniji pomenuo i "strogo" podržao predsjednik Poljske Andžej Duda.

Osim Pahora i Dude, davanje kandidatskog statusa za BiH predložili su i premijer Mađarske Viktor Orban i ministar spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović takođe je podržao inicijativu.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel poručio je da je potrebno obnoviti energiju procesa proširenja EU i ubrzati integraciju zapadnog Balkana.

On je u pismu kojim poziva evropske lidere na sastanak 23. i 24. juna naveo da je zapadni Balkan važan za EU i da je Unija važna regionu i najavio da će se sa partnerima iz regiona sastati pred sastanak Evropskog savjeta.

"Sastaćemo se u četvrtak, 23. juna u 9.30 časova sa liderima zapadnog Balkana. Zatim ćemo nastaviti sa našim sastankom Evropskog savjeta, koji će početi u 15.00 časova tradicionalnom razmjenom mišljenja sa predsjednikom Evropskog parlamenta /Robertom Metsolom/", precizirao je Mišel.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE