• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović i Radmanović zatražili dodjelu kanidadskog statusa BiH od EU

Autor Nikolina Damjanić

Predstavnički dom i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputili su zahtjev za dodjelu kandidatskog statusa BiH po ubrzanom postupku radi očuvanja stabilnosti zemlje i ukazali na značaj izbornih i ustavnih reformi kako bi se omogućilo sprovođenje izbornih rezultata.

 Sjedište EU u Briselu. Izvor: Shutterstock

Članovi Kolegijuma oba doma parlamenta Dragan Čović i Nebojša Radmanovićposlali su pismo Evropskom savjetu uoči dvodnevnog samita na kojem se očekuje dodjela statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

U pismu, koje je proslijeđeno i Evropskom parlamentu, ministrima spoljnih poslova EU i Velikoj Britaniji, navodi se da izaslanici i poslanici oba doma parlamenta BiH jednoglasno traže da BiH hitno bude dodijeljen kandidatski status.

"Naš zahtjev dolazi u vrijeme ozbiljnih izazova za evropski kontinent. Duboko smo svjesni radikalnog pogoršanja međunarodnih političkih, privrednih i bezbjednosnih prilika, koje opravdano izazivaju osjećaj neizvjesnosti i ugrožene bezbjednosti kod naše populacije, čije interese možemo zaštititi jedino ubrzanom integracijom u EU", navodi se u zahtjevu parlamenta BiH.

Dodaje se da bi dodjelom kandidatskog statusa BiH bila unaprijeđena stabilnost ove zemlje, te perspektiva proširenja EU na prostoru jugoistočne Evrope.

Čović i Radmanović u zahtjevu su ukazali i na značaj hitne izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava BiH da bi bilo omogućeno neposredno sprovođenje izbornih rezultata na sljedećim opštim izborima.

"Vjerujemo da hitnim ispunjavanjem prioriteta BiH znatno približavamo njenom strateškom cilju, visokim evropskim standardima vladavine prava i demokratske vladavine", navedeno je u dopisu.

Evropska komisija predložila je da Ukrajini i Moldaviji na zasjedanju Savjeta EU bude dodijeljen status kandidata o čemu će se odlučivati na samitu danas i sutra, a Slovenija je službeno predložila da i BiH dobije status kandidata čemu se priključilo još zemalja EU, među kojima je i Hrvatska.

Lideri EU i zapadnog Balkana sastaće se danas u Briselu uoči junskog sastanka Evropskog savjeta, objavljeno je na sajtu EU.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE