• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je stradao u Srebrenici? Brojne reakcije zbog izjave Dritana Abazovića u Potočarima

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Obraćajući se prisutnima na komemoraciji žrtvama u Potočarima, predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović izjavio je, citiramo, da "genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima" i da ga "nisu počinile vojske nego politike".

 Dritan Abazović u Potočarima u Srebrenici Izvor: FENA/Amer Kajmović

Ova izjava premijera Crne Gore izazvala je brojne reakcije u Federaciji BiH, ali i u Crnoj Gori, a od Abazovića je ponegdje zatraženo i da se izvini.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica zahvalili su se Abazoviću što je došao u Potočare, istovremeno osudivši ono što je rekao.

"Poštovani premijeru Dritane Abazoviću, hvala što ste danas bila sa nama u Potočarima. Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima - jer motiv ubijanja nije bio 'ubijanje ljudi', već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih," poručili su iz Memorijalnog centra.

Slična poruka upućena je iz organizacije "Majke Srebrenice".

U uredničkom komentaru portala ''Kliks" napisano je da je "crnogorski premijer u samo sebi poznatoj namjeri da pošalje poruku kako treba gledati ka budućnosti izrekao rečenicu koja je otišla u smjeru čiste relativizacije genocida u Srebrenici".

Odgovarajući na pitanje novinara povodom sporne izjave, predsjednik Vlade Crne Gore rekao je da da "politike stvaraju sve – i zlo, i ubijaju ljude, a vojske izvršavaju u ime politike".

"Moja poruka je da moramo iz naših društava potpuno marginalizirati te politike zla. One i dalje postoje i negdje tinjaju", pojasnio je i najavio da će u Srebrenici biti svake godine.

U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice danas je održana komemoracija Bošnjacima stradalim u julu 1995. godine i kolektivna dženaza i ukop 50 žrtava.

Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj SFRJ i sudovi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora za, prema formulaciji Haškog tribunala, genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gk

Šetaj se po magarecoj gori i tamo pametuj svojim albancima.

MONDO REPORTAŽE