• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDP i DF pozivaju na proteste pred OHR-om

Autor Dragana Božić

Stranke SDP i DF pozivaju građane da se sutra u 19 časova okupe ispred OHR-a, te tako pokažu da su protiv odluke Kristijana Šmita.

 SDP i DF pozivaju na proteste Izvor: OHR

Iz SDP-a su poručili kako nije vrijeme za šutnju i čekanje nego da se digne glas i jasno kaže kakvu Bosnu i Hercegovinu žele njeni građani.

"Zato pozivamo sve političke subjekte, organizacije civilnog društva, te sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da sutra, u ponedjeljak 25.07.2022. godine sa početkom od 19:00h uzmu učešće u mirnim protestima pred sjedištem OHR-a u Sarajevu. Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu, jedinstvenu, multietničku, nedjeljivu i suverenu, a koji u planiranom nametanju odluke visokog predstavnika prepoznaju prijetnju opstanku takve Bosne i Hercegovine da nam se pridruže," stoji u saopštenju SDP-a.

Naglasili su kako se ne radi o političkom skupu i da se ne smije politička promocija bilo koje opcije ili grupacije.

"Pozivamo sve stranke da svoje članstvo i simpatizere pozovu da uzmu učešće na protestu, ali da stranačka i bilo koja druga partikularna obilježja zamijene državnim obilježjima koja trebaju biti istaknuta. Državnim zastavama pokažimo da naše jedinstvo u zaštiti naše najveće svetinje, naše domovine, ne poznaje stranačke, etničke ili bilo koje druge podjele," poručuju iz SDP-a.

Takođe pozvali su sve građane i građanke da se pridruže u glavnom gradu i da zajedno dignu glas protiv provedbe poražene ratne politike podjela, diskriminacije i etnički čistih teritorija. One koji nisu u mogućnosti da dođu u Sarajevu pozvali da se okupe u matičnim gradovima i sutra od 19:00 izraze svoj stav protiv "nedemokratske, antiustavne i antievropske odluke OHR-a koja bi Bosnu i Hercegovinu gurnula dublje u podjele, blokade, sukobe i nove oblike diskriminacije".

Demokratska fronta pridružila se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima da izađu na proteste protiv odluke Kristijana Šmita da izmijeni Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH.

Oni su u svojoj objavi na Facebooku napisali da takođe pozivaju na mirne proteste povodom namjere Šmita da nametne "diskriminišuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH".

"Građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva jedini je preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine", naveli su iz DF-a.

Podsjećamo, brojni federalni mediji objavili su da Kristijan Šmit namjerava da nametne izmjene zakona u Federaciji BiH kojima se mijenja načini izbora delegata u Dom naroda FBiH i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

(Mondo/Klix.ba)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

.,.

Kakve proteste ovi hoće?Dok je radio po vašem mišljenju, bio vam je dobar a sada vam ne valja.Narod zovete na proteste kada vama treba nesto a kad sirotinji šta treba,tada ste gluvi,nijemi i ćorava.Plaćeni ste debelo za svoj nerad.Ako niste sposobni raditi na takvim radnim mjestima,PODNESITE OSTAVKE I VRATITE PARE.

MONDO REPORTAŽE