• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruska ambasada o protestu u Sarajevu: Šmit postao generator nestabilnosti

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini oglasile se povodom trenutne situacije u vezi najavljenog nametanja izmjena izbornog zakona u FBiH i nezadovoljstva koje je to izazvalo u Sarajevu.

 Ruska ambasada o protestu u Sarajevu Izvor: MONDO

"Ono što se trenutno dešava još jedan je dokaz osnovanosti i pravednosti principijelnog stava Ruske Federacije o nelegitimnosti Kristijana Šmita na poziciji visokog predstavnika", smatraju u ruskoj ambasadi.

Mišljenje Rusije je da je sada apsolutno očigledno da je, prvenstveno zbog odsustva artikulisane konstruktivne politike djela tzv. međunarodne zajednice, OHR izgubio ulogu medijatora u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i postao generator nestabilnosti kao rezultat samovoljnih i neizbalansiranih „odluka“ gospodina Šmita.

"Koliko god je bilo teško priznati da je odnos prema ovom građaninu kao legitimnom visokom predstavniku bio pogrešan, taj korak bi imao cijeli niz pozitivnih posljedica. Uzevši svu odgovornost za razvoj države u svoje ruke, narodi Bosne i Hercegovine konačno bi se oslobodili vanjskog protektorata u obliku OHR-a, otvorili nove perspektive za unutrašnji dijalog i lakše došli do kompromisa neophodnog za poboljšanje političke klime, što bi, zauzvrat, stvorilo uslove za rast kvaliteta života svih naroda i svakog pojedinca u BiH", zaključak je saopštenja koje je objavila Ambasada Rusije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE