• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mahmuljin umjesto u zatvor otišao u Tursku, advokati kažu - na liječenje

Autor Vesna Kerkez

Presuđeni ratni zločinac nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio je BiH i umjesto u zatvor otišao je u Tursku.

 Mahmuljin napustio BiH i otišao u Tursku Izvor: Vera Bugarin/Srna

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Jedan od advokata iz tima odbrane informisao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek pošto je on napustio BiH.

"Osuđeni Sakib Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora, s obzirom da se, prema obavještenju koje je dostavila njegovova advokatica, nalazi na liječenju u Turskoj. S tim u vezi, Sud obavlja potrebne izviđajne radnje u pogledu navoda advokata, te će, u daljem toku postupka upućivanja, preduzeti adekvatne zakonske radnje. Sud napominje da osuđenom, u toku krivičnog postupka, sve do okončanja, nisu bile izrečene mjere zabrane", rečeno je u Sudu BiH za RTRS.

Možda će vas zanimati

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić istakao je da je ovdje riječ o klasičnom bjekstvu, koje je pomogao Sud BiH.

"U skladu sa zakonom o izvršenju krivičnih sankcija je vrlo jasno propisano da se onog trenutka kada presuda postane pravosnažna, lice upućuje na izdržavanje kazne. Znamo da je u aprilu postala pravosnažna", rekao je Kojić.

Advokat Milan Petković je istakao da se postavlja pitanje šta je Sud BiH čekao sa uputnim aktom i zašto osuđeni nije otišao na izdržavanje kazne nakon pravosnažnosti presude.

Možda će vas zanimati

Petković je naveo i da se postavlja pitanje da li se Mahmuljinovim napuštanjem BiH može smatrati da postoji osnovana mogućnost da se on ne vrati u BiH na poziv Suda i da dođe do problema u vezi sa ekstradicijom i slično.

"Njemu vjerovatno u toku trajanja postupka nije bila izrečena mjera zabrane napuštanja prebivališta, odnosno mjera zabrane napuštanja teritorije BiH, tako da on, dok ne stupi na izdržavanje kazne zatvora može napustiti BiH, ali se postavlja pitanje šta je Sud BiH čekao do sada", rekao je Petković Srni.

On je napomenuo da nema dovoljno informacija o konkretnom predmetu, te da ne može govoriti o detaljima, ali da je zakon je jasan kada riječ o sličnim slučajevima.

"Svako optuženo i osuđeno lice obavezno je da prijavi bilo kakvu promjenu adrese ili namjeru napuštanja mjesta prebivališta i mora se odazvati na svaki poziv suda", naveo je Petković.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE