• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politički slogani u RS: Živjećeš bolje, jer volimo Srpsku, koja mora da se brani

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Političke stranke u Republici Srpskoj predstavile su u proteklom periodu svoje izborne slogane.

 Skup građana Izvor: Shutterstock

S obzirom na poklapanja i sličnost, prosječan glasač će imati problema da prepozna koja stranka stoji iza kojeg slogana jer PDP, SNSD, SPS i US u svojim sloganima imaju ključnu riječ "Srpska".

SNSD na predstojeće izbore izlati pod sloganom "Јer volimo Srpsku". Predsjednik stranke Milorad Dodik je početkom jula, najavljujući slogan i izgled simbola koji ga prati, rekao da slogan sa animacijom goluba mira simbolizuje to da je mir potreban svim ljudima koji žive na ovim prostorima.

Najavio je da će SNSD u kampanji promovisati "mir i sigurnost ljudi, imajući u vidu globalne trendove koji vladaju na globalnom nivou". 

Komunikolog i viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Borislav Vukojević kaže da su slogani već nekoliko izbornih ciklusa isti i da to nije karakteristično samo za naše podneblje.

"Slogan SNSD-a 'Jer volimo Srpsku' je samo nastavak njihove politike koju vode već 15 godina, a odnosi se na apstrakcije koje nemaju akciju. Ovaj slogan je toliko uopšten i apstraktan da se može koristiti i u slobodnom govoru kad god poželimo: uradio sam to i to, jer volimo Srpsku", objašnjava Borislav Vukojević.

Iz DNS-a su čak "pecnuli" SNSD da su i slogan i goluba ukrali od nekadašnje "Jugoslovenske levice" (JUL) stranke koju je predvodila supruga Slobodana Miloševića, Mira Marković.

Pomenuti DNS na izbore izlazi pod sloganom "Treći put", očigledno želeći da pošalju poruku kako oni nisu ni vlast ni aktuelna opozicija već nešto treće. Kritičari bi rekli, ne i nešto novo.

"DNS sa trećim putem je u stranputici, jer nikome nije jasno šta taj put predstavlja (jer rade isto što i ostali)", komentariše Vukojević.

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom "Živjećeš bolje".

"Želimo da poručimo građanima da može bolje, da Republika Srpska može biti bolje mjesto za život, da plate i penzije mogu značajnije rasti, da položaj boraca, penzionera, mladih ljudi može biti bolji. Da možemo da kreiramo programe kako bi omogućili svim nezaposlenim majkama da rade. To je najveći patriotizam. Da ostanemo ovdje i da živimo bolje", rekao je predsjednik SDS, Mirko Šarović, predstavljajući slogan.

Izvor: SDS/Promo

Vukojevićevo mišljenje je da SDS ovaj put ima konkretan slogan, jer "poziva na odgovornost i određene indikatore koji su mjerljivi".

Na opšte izbore u oktobru SPS Gorana Selaka izlazi pod sloganom "Srpska iznad Svega" .

"Naše politike i naš program podrazumijevaju da ništa nije važnije od interesa Republike Srpske i zato smo izabrali slogan koji jasno govori za šta se borimo", poručili su iz SPS.

Vukojević kaže da je "Srpska iznad svega" jedan jako apstraktan i konfuzan pojam.

"Ako je Srpska iznad svega, pretpostavljam da znači onda da je bitnija i od prosperiteta, ekonomije, života običnog građanina?", komentariše naš sagovornik.

Među posljednjima slogan je predstavila Partija demokratskog progresa (PDP) na događaju u kojem je centralnu ulogu imao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u ulozi golmana i sa loptom u rukama.

Vukojević smatra da PDP sa ovim "Republika Srpska mora da se brani" postigao sličan rezultat kao SPS, bez ikakve inovativne ideje.

Međutim, dodajmo da se može primijetiti da slogan PDP simbolizuje ulazak ove stranke na teren pojačane patriotske retorike, što je u svakom slučaju pokušaj da se od SNSD otrgne monopol u medijsko-političkoj kategoriji "branilaca Republike Srpske". Ovo je sigurno promjena za stranku za koju su se najčešće vezivale teme u oblasti ekonomije.

Srpsku u nazivu stranke i u sloganu ima i Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića koja na predstojeće opšte izbore izlazi pod sloganom "Srpska su ljudi".

Ipak, prema Vukojevićevom mišljenju najkonrektniji slogan ima Nebojša Vukanović.

"Svima je na prvu jasno o čemu se radi. Dodatno, on simbolički povezuje svoj viralni video 'na pos'o' sa borbom za pravnu državu i slično", zaključuje Vukojević, komentarišući slogan "Liste za pravdu i red" narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE