• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Šefika Džaferovića

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Šefika Džaferovića jer je samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme.

 Milorad Dodik Izvor: MONDO

U prijavi je navedeno da je Džaferović zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja tako što je postupio protivustavno i protivno Poslovniku o radu ove institucije na nivou BiH i na taj način oštetio Republiku Srpsku.

Prijava je podnesena protiv Džaferovića zbog postojanja osnova sumnje da je u svojstvu člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zloupotrijebio svoj službeni položaj i ovlaštenja u namjeri teže povrede prava drugog, tako što je postupio protivno odredbi Ustava BiH koja propisuje nadležnosti Predsjedništva BiH.

Džaferović se sumnjiči da je postupio protivno Poslovniku o radu Predsjedništva BiH koji reguliše ovlašćenja članova u radu Predsjedništva, odnosno da su "svi članovi Predsjedništva BiH podjednako nadležni za predstavljanje i zajedničko, dakle skupno, zastupanje Predsjedništva i njegovih stavova, i to spram javnosti i drugih domaćih i inostranih institucija".

"Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je i šteta drugom – u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je usljed nezakonitog i neovlaštenog djelovanja Džaferovića, Republika Srpska spriječena da u konkretnom slučaju iskaže svoj zvanični stav putem srpskog člana Predsjedništva BiH koji se bira sa teritorije Republike Srpske o ovom važnom pitanju spoljne politike", navedeno je u krivičnoj prijavi.

Ovakvim postupkom, dodaje se u prijavi, teže je povrijedio prava članova Predsjedništva BiH, te i pravo srpskog člana Predsjedništva BiH da ostvaruje svoja prava iz nadležnosti kako je to propisano članom V 3 a Ustava BiH, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Dodikovo obrazloženje

Dodik je rekao da želi da skrene pažnju na kršenje Poslovnika o radu Predsjedništva BiH jer predsjedavajući nema neograničena ovlaštenja.

"Ne smeta mi što ruše Predsjedništvo BiH koje ne treba da postoji, kao ni BiH. Međutim, hoću da skrenem pažnju na to rušenje i način na koji Džaferović krši Poslovnik o radu, jer nije predsjedavajući Predsjedništva BiH koji ima neograničena ovlašćenja, nego tehničku ulogu", rekao je novinarima Dodik.

On je ponovio da tehnička uloga znači da, ukoliko Predsjedništvo BiH kolektivno ne može da učestvuje na skupu, onda pojedinac mora da ima odobrenje i usaglašene stavove Predsjedništva.

"I jedno i drugo Džaferović je prekršio. Prije dva dana na sjednici Predsjedištva nije bilo konsenzusa o spoljnopolitičkom pitanju i DŽaferović je bio dužan da ovo pitanje ponovi na narednoj sjednici. Ako nema konsenzusa onda član Predsjedništva BiH može pokrenuti pitanje entitetskog interesa", dodao je Dodik.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

U ovoj zemlji je sve mimo ustava i zakona samo su vaše plate , naknadne i otpremnine po zakonu

Zole

Čime se ti zamajavaš ovaj narod

MONDO REPORTAŽE