• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saga o zastavi Srpske na sjednici Predsjedništva BiH: Stigla je, ali preko "zuma"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Portparol SNSD-a i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Radovan Kovačević, objavio je da je Dodik ispunio obećanje s početka mandata i da se zastava Republike Srpske konačno našla na sjednici Predsjedništva BiH.

 Zastava RS u Predsjedništvu BiH Izvor: Predsjedništvo BiH

"Ispunio je i to obećanje. Zastava Republike Srpske na sjednici Predsjedništva BiH", napisao je Kovačević na "tviteru".

Objavio je fotografije današnje sjednice Predsjedništva BiH na kojoj se iza Dodika nalazi zastava Republike Srpske. Dodik, podsjećamo, nije fizički prisustvovao sjednici već se uključio iz svog kabineta u Banjaluci, preko popularnog "zuma" ili neke druge slične aplikacije.

Dodik je na početku mandata 2018. godine u svom kabinetu i svečanom salonu postavio zastavu Srpske što je izazvalo oštre rekacije druge dvojice članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Dan nakon Opštih izbora te godine, kada je već bilo izvjesno da će Milorad Dodik biti novi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, on je na konferenciji za medije postavio svoj uslov za ulazak u zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu - da tamo (u kabinetu i na sjednicama) bude zastava Republike Srpske.

"To je moj apsolutni zahtjev. Ako ne bude zastave Republike Srpske u Predsjedništvu, ja tamo neću ući", rekao je tada.

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH položili su svečanu zakletvu 20. novembra u Sarajevu, a u momentu polaganja svečane zakletve mogla se vidjeti samo zastava BiH, dok na svečanosti nije bilo zastave Srpske, a nije bila istaknuta ni na zgradi Predsjedništva BiH.

Na sjednicama Predsjedništva BiH takođe nije bilo zastave Republike Srpske (ni Federacije BiH), a Dodik je bio izložen kritikama opozicije u Srpskoj jer nije ispunio obećanje. Uzvraćao je da zastava jeste tu - na njegovom reveru.

Bivši član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić komentarisao da je zastava Republike Srpske u prostorijama unutar Predsjedništva prisutna još od 1996. godine, te da to nikada nije bio problem.

"U četvorogodišnjem mandatu ovdje sam primao i ambasadore i državnike i nikada niko nije imao ni jednu primjedbu na to što se ovdje nalazi zastava Republike Srpske. Naprotiv svi su to smatrali normalnim", komentarisao je Ivanić.

U to vrijeme Dodik je najavio da će tražiti izmjenu Zakona o zastavi BiH, a Ustavnom sudu BiH je podnijeta apelacija o ustavnosti ovog zakona, koja je u julu prošle godine odbačena.

Zbog zastave otkazali sastanak sa Lavrovom

Zastava je, između ostalog, bila i razlog jednog pravog diplomatskog skandala. Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu prisustvovali sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom koji je bio u posjeti BiH u decembru 2020. gidine i ugostio ga je samo tadašnji predsjedavajući Milorad Dodik.

Komšić je na konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva BiH istakao dva razloga za takvu odluku: nedostatak državne zastave na sastanku Dodika i Lavrova (sastanak održan ispred zastava Rusije i RS) i izjavu Lavrova kojom pozdravlja rezoluciju o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

D6

Treba izbaciti isto tako i zastavu bih ,iz institucija RS,dok nebude i zastava RS u parlamentu bih,jer je i ta bih sastavljena od RS

C6

Šta je sa ostalim obećanjima??

MONDO REPORTAŽE