• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić i Džaferović: Lavrov pokazao nepoštivanje institucija BiH

Autor Dragana Božić

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu prisustvovali jutros sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, koga je na kraju ugostio samo predsjedavajući Milorad Dodik.

 Komšić i Džaferović: Lavrov pokazao nepoštivanje institucija BiH Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Komšić je na konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva BiH istakao dva razloga za takvu odluku: nedostatak državne zastave na sinoćnjem sastanku Dodika i Lavrova i izjavu Lavrova kojom pozdravlja rezoluciju o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

"Lavrov zna da takve odluke može donijeti samo država, a u donošenju su učestvovali i predstavnici RS-a kao i gospodin Dodik. On je svojim postupcima pokazao nepoštivanje ustavnog sistema i države Bosne i Hercegovine", smatra Komšić, piše Fena.

Član Predsjedništva Džaferović poručio je da BiH ima svoj ponos i želi poslati jaku poruku te da svi moraju poštovati odluke koje su donijele svi narodi u BiH.

Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

"Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacije je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku", kazao je Džaferović.

Naveo je kako Ruska Federacija tvrdi da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, poštuje suverentitet i teritorijalni integritet BiH.

Međutim, dodao je, jučerašnje izjave Lavrova koje se ponavljaju kroz ponašanje ambasadora Rusije u BiH govore nešto drugačije.

"Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati i sve njene anekse. Prvo što se spominje je država BiH, njen kontinuitet, institucije i zastava i grb. To su simboli BiH i njenih institucija. To se mora poštovati, a to juče nije ispoštovano", poručio je.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lepi

Izvinite institucije političke, nije vas prepoznao koliko ga je potreslo vaše saopštenje

Zole

Drugorazredni političari,misle da se svijet okreće oko njih. Obični sećijaši.

MONDO REPORTAŽE