• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lavrov sa Čovićem: Tri naroda moraju biti apsolutno ravnopravna

Autor Dragana Božić

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovarao je večeras u Sarajevu sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

 Lavrov Čović sastanak Izvor: Twitter/Dragan Čović

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskim integracijama BiH, te o 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Takođe je razgovarano i o ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima te situaciji u vezi sa epidemijom virusa korona, saopšteno je iz Čovićevog kabineta, prenosi RTRS.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov smatra da hrvatski narod u BiH ima puno pravo da osigura svoje interese i prava koja su data u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Polazim od toga da ako Dejtonski mirovni sporazum daje jednaka prava svim konstitutivnim narodima, znači oni su svi ravnopravni. Ljudi koji predstavljaju ove narode u Predsjedništvu BiH trebalo bi da poštuju njihova prava. Čim brže to shvate ovi naši vanjski igrači, tim bolje biće za budućnost BiH", izjavio je Lavrov u Istočnom Sarajevu odgovarajući na pitanje novinara kako vidi položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Lavrov je izrazio uvjerenje da je to moguće postići uz striktno ispunjenje Dejtonskog sporazuma.

"Znam da postoje pregovori o izmjeni Izbornog zakona, mislim da se narodi u BiH mogu dogovoriti o pravednom rješenju tog pitanja", zaključio je Lavrov.

U saopštenju se navodi da je Čović upoznao Lavrova sa političkim prilikama, naglasivši da su izmjene Izbornog zakona BiH imperativ i garant ravnopravne budućnosti te da politički dijalog ne može funkcionisati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa.

Kako se navodi, istaknuo je i da su hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici u potpunosti opredijeljeni za budućnost BiH u Evropskoj uniji i NATO, te da rad na izgradnji evropske BiH nema alternativu.

Čović i Lavrov naglasili su obostranu predanost očuvanju mira i stabilnosti u BiH. Istaknut je značaj zaštite ustavnopravnog poretka, čime će se doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji unutrašnjih prilika i osiguravanju sociojano-ekonomskih i integracijskih pomaka.

Posebno je istaknuto da tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna te da se prava konstitutivnih naroda ne smiju poricati.

U razgovoru o bilateralnim odnosima, ponovno je naglašena predanost Ruske Federacije, članice Savjeta za provođenje mira, unutrašnjoj stabilizaciji BiH i dugoročnom razvoju BiH kao savremenog evropskog društva.

Kada je riječ o situaciji u vezi epidemije virusa korona, Čović je izrazio zadovoljstvo međunarodnom solidarnošću i zahvalnost za pomoć koju je Ruska Federacija ukazala BiH.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE