• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković i Petrović pojasnili na koji način će biti stimulisana štednja struje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ove godine neće biti poskupljenja električne energije za domaćinstva i privredu u Republici Srpskoj, te najavio stimulaciju za one koji potroše manje struje u odnosu na mjesece iz prethodne godine.

 Višković pojasnio na koji način će biti stimulisana štednja struje Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Ako je neko u oktobru 2021. godine trošio 100 kilovat-časova struje, a sada, u oktobru 2022. godine potroši 80, biće oslobođen računa za plaćanje za taj mjesec i tako će biti u narednim mjesecima", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je pozvao građane Republike Srpske na štednju, kojom mogu da budu oslobođeni plaćanja mjesečnog računa za električnu energiju.

Višković je istakao da ovo nije predizborna, niti marketinška priča, već priča Vlade Republike Srpske, te najavio da u Srpskoj neće biti restrikcija, niti ograničenja, ali da će onima koji budu trošili više struje u odnosu na isti mjesec prethodne godine računi za struju biti drugačije obračunavani.

"Republika Srpska je jedina na Balkanu koja ima viškove električne energije i jedina koja plasira više od 30 odsto proizvodnje u izvoz, a građani ne treba da strahuju kao što strahuje cijela Evropa, ali i šire", rekao je premijer Srpske.

On je podsjetio i da "Elektroprivreda Republike Srpske" prodaje građanima megavat-čas struje po cijeni od 22,5 evra, a privredi po cijeni od 53 evra, dok je tržišna cijena na berzama veća od 700 evra, zbog čega se i građani pozivaju na štednju.

"Zato treba da štedimo, i ako uspijemo koji megavat uštediti i prodati na berzama time ćemo donijeti prihod u Republiku Srpsku koji možemo raspoređivati u investicije i pomoći. Ako se tako budemo ponašali, svi ćemo imati benefite, imaćemo više električne energije za izvoz, a građani koji naprave uštedu biće oslobođeni plaćanja", rekao je Višković.

Luka Petrović: Računi će biti umanjeni za 30 do 100 odsto

Generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da je u pripremi program putem kojeg će građanima koji od oktobra do marta iduće godine uštede od pet do 20 odsto električne energije računi biti umanjeni za 30 do 100 odsto.

Petrović je istakao da je u pripremi softver za obračun električne energije koji će biti predstavljen svim građanima Republike Srpske kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

On je pojasnio da će građani koji uštede pet do 20 odsto električne energije imati popust na računima od 30 odsto, a ako ostvare uštedu od 20 odsto onda će imati popust na električnu energiju 100 odsto.

Prema njegovim riječima, na računu ima mrežarina koja pripada regulisanoj djelatnosti i koja se ne može umanjivati, ali se može umanjiti račun za električnu energiju.

"Račun za električnu energiju koji je u prosjeku bio 100 KM za prošli oktobar, za ovaj oktobar će koštati 45 KM ili 50 KM, ako je ostvarena ušteda od 20 odsto kilovat časova, a ako ste imali račun od 70 KM vi ćete očekivati u oktobru da platite oko 32 KM",rekao je Petrović novinarima u Banjaluci.

On naglašava da je veoma teško organizovati restrikcije, a da će ovaj program omogućiti da građanin ostvari uštede u svom budžetu.

Petrović je rekao da će ovaj resurs u narednim mjesecima biti veoma oskudan, tražen i dobro plaćen, a već danas cijena električne energije na berzama za januar je 1.000 evra za 1.000 megavat-časova, što znači da jedan kilovat-čas košta dvije marke, a to se potroši dok se skuva kafa.

"Ovaj program će biti predočen svim građanima Republike Srpske u želji da ostvare uštede u svojim kućnim budžetima iako su računi za električnu energiju najpovoljniji u odnosu na sve ostale komunalne usluge", napomenuo je on.

Petrović kaže da će istovremeno "Elektroprivreda Republike Srpske" ostvariti veće prihode koje će iskoristiti za stabilnost svog sistema i za započete investicije.

On je napomenuo da je ova godina bila ekstremno sušna, a najavljuju se topla jesen i blaga zima, što znači da neće biti dobra hidrologija i to je jasan znak da će vlade u regionu koje uvoze električnu energiju morati pribjegavati i restriktivnijim mjerama.

Petrović naglašava da u Republiku Srpsku, koja ima višak električne enrgije, već dolaze ozbiljni partneri iz evropskih zemalja u želji da prenesu svoje proizvodne kapacitete u Srpsku uz uslov da potpišu dugogodišnje ugovore o potpunom snabdijevanjau, koji se nigdje ne daju osim u Srpskoj.

"Zato ovo možemo da iskoristimo kao prednost jer jedini na Balkanu možemo da ponudimo naše potencijale proizvodnim pogonima iz Evrope, da otvorimo nova radna mjesta, da povećamo BDP u Republici Srpskoj", istakao je Petrović i dodao da imaju projekat koji nude svim privrednicima.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE