• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pokreće zaštitu vitalnog interesa: Poslanici NSRS će odlučivati o njemačkom ambasadoru

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na sjednici Predsjedništva BiH pokrenuti zaštitu vitalnog interesa Republike Srpske, a u vezi davanja agremana novom ambasadoru Njemačke u BiH.

 32. posebna sjednica.JPG Izvor: NSRS

Dodik kaže da njemačka politika pokazuje aspiraciju da dominira u BiH i ugrozi interes srpskog naroda i Srpske.

"Ako ovo neko ne razumije, onda ne treba da se bavi politikom. Sve ove godine u politici nikada nisam blefirao i vodim odgovornu, jasnu i preciznu politiku. Rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokazaće ko razumije, ko ne globalne trendove, ko prihvata podaništvo prema Nijemcima i zapadu, a ko to ne prihvata", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da ništa nije upereno protiv Njemačke kao države, nego protiv njene politike.

Dodik: Pokrenuću zaštitu vitalnog interesa.
Izvor: YouTube

Dodik je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH glasao protiv davanja agremana novom ambasadoru Njemačke u BiH, dok su druga dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić bili za davanje agremana.

Nakon toga, od dana donošenja odluke, u skladu s Ustavom BiH i poslovnikom Predsjedništva BiH, Dodik je imao 72 sata da odluči da li će, da bi pokušao odluku osporiti, koristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji mu je u ovom slučaju dostupan. 

O Odluci će se Narodna skupština Republike Srpske morati izjasniti najdalje deset dana od trenutka kada u NSRS bude upućen zahtjev da se to pitanje razmatra u tom zakonodavnom tijelu. Da bi bila osporena odluka Predsjedništva BiH potrebno da je protiv nje glasa dvije trećine poslanika NSRS.

Reakcija Njemačke

Nakon što je agreman odbijen iz ambasade BiH u Berlinu obavijestili su Ministarstvo spoljnih poslova u Sarajevu da su dobili poziv na hitni sastanak od strane Suzane Šuc, opunomoćene ambasadorke za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke, koja je tražila objašnjenje.

"Ukoliko u kratkom roku ne dobiju jasno objašnjenje, njemačka strana će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u dostizanju proklamovanih spoljnopolitičkih prioriteta BiH, a najprije pristupanje porodici evropskih država odnosno dobijanje kandidatskog statusa", navedeno je u dopisu.

Ambasada Savezne Republike Njemačke u BIH demantovala je tokom vikenda Dodikove optužbe da je Njemačka opredijeljena protiv srpskog naroda.

"Savezna Republika Njemačka podržava ugovor iz Dejtona, u kojem je utvrđeno i postojanje RS. Njemačka sarađuje sa svojim lokalnim i međunarodnim partnerima za funkcionalnu BiH u kojoj su svim njenim građanima sa svim njihovim posebnostima zagarantovana prava, i koja ima budućnost u evropskoj familiji naroda i u EU", odgovorili su iz ove ambasade na pitanje Nezavisnih novina kako komentarišu stavove Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da je Njemačka protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

Ddik je kao razlog glasanja protiv dodjeljivanja agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH naveo to što je Bundestag usvojio rezoluciju u kojoj se, kako tvrdi, "traži uvođenje građanske BiH i ukidanje Dejtonskog sporazuma, na štetu srpskog i hrvatskog naroda, a u korist Bošnjaka".

(Mondo)

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Pa ti ne odlucuješ ko će biti asador BiH u Crnoj Gori a kamoli ko će biti njemački u BiH. Bavi se nečim u interesu cijele zajednice

gs198

A šta ćemo sa nuklearnim otpadom na granici sa Republikom Srpskom, to nije pitanje za nacionalni vitalni interes? Ili je nečiji interes po tom pitanju debelo namiren, pa se šuti.

HAD

ima Njemcka milion minusa ali da je baš trenutak da ovakve poteze sumnjam. Ovo je cist autogol i ništa više

MONDO REPORTAŽE