• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je nova britanska premijerka poručila u BiH: Agresija, sankcije i "maligni ruski uticaj"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nova premijerka Velike Britanije Liz Tras je kao ministrica inostranih poslova posjetila BiH krajem maja ove godine.

 Liz Tras i članovi Predsjedništva BiH Izvor: Anadolija

Tada je u Domu Oružanih snaga BiH OS BiH održala govor koji je mahom bio intoniran protiv Rusije i "malignog ruskog uticaja u BiH".

"Sada je ruska invazija Ukrajine na naš kontinent ponovo dovela rat i krvoproliće. Putin ne ratuje samo protiv ukrajinskog naroda, već i protiv samih temelja naših društava: protiv slobode, suvereniteta i vladavine zakona. Ta agresija ne smije uspjeti. Moramo izvući pouke iz istorije i iz posljedica nedjelovanja. Devedesetih je Zapad predugo čekao da započne s djelovanjem. Nismo bilo dovoljno odvažni da spriječimo stravične događaje poput genocida u Srebrenici. Oklijevanje je samo produžilo borbe. Sarajevo je istrpilo 1425 dana opsade. Trebali smo ranije djelovati", rekla je, između ostalog, Tras.

Trasova je rekla da nema "ustupaka prema ruskoj agresiji i da se na nju mora odgovoriti snagom". 

"Ne smijemo dozvoliti da se u Ukrajini rasplamsa dug i sve bolniji sukob. To znači da Ukrajinu podržimo u hrabroj odbrani zemlje. Moramo biti neumoljivi i u pružanju vojne pomoći, ali i u sankcijama. Ukrajina mora uspjeti. Sad ne smijemo ni za trenutak usporiti. Rame uz rame s Bosnom i Hercegovinom smo u Ujedinjenim nacijama osudili invaziju".

Pozvala je Bosnu i Hercegovinu da se pridruži u nametanju sankcija Rusiji.

"Isto tako se moramo suprotstaviti malignom ruskom uticaju ovdje u Bosni i Hercegovini. Rusija već pokušava potkopati reforme ostvaren u ovoj zemlji, kao i vaše evroatlantske ambicije. Podržava secesioniste, prijeti jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine", smatra Tras.

Zaključila je da će podržavatI teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te dati podršku Kristijanu Šmitu. Obećano je 100 miliona dolara investicija koje podržava Ujedinjeno Kraljevstvo i dvije milijarde funti finansiranja izvoza, do 2025. godine.

"Budućnost ove zemlje leži u tom smjeru, kao i u jačem partnerstvu s NATO-om i zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva", poručila je Tras u Domu OS BiH.

(Mondo)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE