• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH postala članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu (FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

Sporazum između BiH i EU o članstvu u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu potpisali su danas u Sarajevu ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić i komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

 BiH postala članica Mehanizma za civilnu zaštitu Izvor: Srna/Aleksandra Grujić

Cilj Mehanizma EU za civilnu zaštitu je jačanje saradnje između članica EU i država koje učestvuju u civilnoj zaštiti u smislu sprečavanja, spremnosti i odgovora na katastrofe.

Cikotić je rekao da ovaj sporazum omogućava BiH da koristi sve benefite članica EU, da prima podršku i pomoć u pogledu edukacije, opremanja, školovanja, ali i otklanjanja posljedica elementarnih i drugih prirodnih nepogoda i katastroga.

On je naveo da je sistem zaštite i spasavanja u proteklom periodu uložio napore da BiH bude u današnjoj prilici, te pojasnio da je proces započeo 2015. godine kada je podnesen zahtjev za ovim mehanizmom.

"Tada je izdvojeno 2,5 miliona evra za obuku i podizanje kapaciteta Civilne zaštite koji je završen u novembru prošle godine", rekao je Cikotić novinarima nakon potpisivanja sporazuma, te dodao da BiH može pomagati drugima ali i imati pomoć od drugih.

Prema njegovim riječima, zemlje članice se obavezuju na razmjenu informacija, koordinaciju zajedničkih operacija, podjelu resursa, kako bi se obezbijedio odgovor na katastrofu.

Izvor: Srna/Aleksandra Grujić

"Članstvo će omogućiti da se adekvatno odgovori na krize, kada iscrpimo vlastite kapacitete. Otvara se mogućnost većih kvota za obuku stručnjaka i sertifikovanje pripadnika različitih službi. Pogodnost za ulazak u mehanizam je da ćemo plaćati u narednih pet godina samo 30 odsto članarine", naveo je Cikotić.

On je dodao da BiH ima i obavezu da pomaže drugima, te izrazio nadu da će ovo biti potencijal za mnoge druge elemente sistema bezbjednosti, ali i zemlje u cjelini, da što prije postane sastavni dio evropskog funkcionalnog prostora.

Lenarčić je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma dokaz da se može raditi brzo i efikasno kada postoje volja i interes, te dodao da je Mehanizam EU za civilnu zaštitu simbol solidarnosti i uzajamne pomoći.

On je istakao da bilo koja zemlja u svijetu može zatražiti pomoć, te podsjetio da je BiH to učinila nekoliko puta, kada su bile poplave 2014. godine.

"Budućnost donosi sve više nesreća i nepogoda zbog klimatskih promjena. Bojim se da će toga biti sve više i zato moramo jačati Mehanizam, a širenje članstva je jako važno", rekao je Lenarčić, te izrazio nadu da će BiH uskoro biti i punopravna članica EU.

Osim članica EU, u ovom Mehanizmu učestvuju Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Turska, a od januara 2023. godine i BiH.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE