• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O zločinima ni riječ: Predsjednik susjedne države došao u Jajce da slavi "oslobođenje"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović doputovao je danas u Jajce gdje vlasti i politički predstavnici Hrvata u BiH obilježavaju 27. godišnjicu akcije "Maestral" u kojoj su Srbi protjerani iz Jajca, Drvara, Šipova, Petrovca, Ključa, Mrkonjića...

 Zoran Milanović u Jajcu Izvor: MONDO

Na događaju, koji se obilježava 13. septembra svake godine, kojem prisustvuje i delegacija HDZ-a BiH predvođena Draganom Čovićem "slavi se oslobođenje kraljevskog grada Jajca".

Milanović, predsjednik Hrvatske i vrhovni komandant vojske te susjedne države, je "Redom Nikole Šubića Zrinskog" odlikovao brigadu "Hrvoje Vukčić Hrvatinić" koja je ratovala u okviru lokalnog Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) tokom rata u BiH

"Hrvatska vojska je natjerala u 9. i 10. mjesecu Karadžića i Mladića da sjednu za sto. BiH, deblokadu Sarajeva i druge velike stvari u ratu nisu postigli ni američki ni britanski ni francuski bombarderi nego čizma na terenu i grb hrvatskih vojnika. Za to ne trebamo zahvalnost, ali moramo to ponavljati", rekao je između ostalog Milanović.

Nastavio je u kontekstu trenutne političke krize, rekavši da Hrvati traže temeljno poštovanje konstitutivnosti koje je jednom dogovoreno.

"Svi oni koji iz dobrih namjera i loše pameti, ili loših namjera govore o ukidanju Dejtona i zamjenjivanja njega novim aranžmanom, ja kao predsjednik moderne države Hrvatske, mogu reći da neću nikada podržati i da ćemo se energično boriti protiv toga. BiH bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba nema. To nekima nije jasno i svoju pohlepu stavljaju pod veo ciničnih izgovora. Ne znam šta više smeta krađa ili bezobrazluk, a zajedno je toksična kombinacija", završio je Milanović svoje obraćanje, prenose federalni mediji.

"Maestral" je bio vojna operacija udruženih snaga regularne regularne Hrvatske vojske, HVO-a i Armije BiH u septembru i okotbru 1995. godine, koje su bile potpomognute dejstvima NATO-a.

Okupirano je područje 13 zapadno-krajiških opština iz kojih je izbjeglo više od 100.000 Srba.

Za zločine niko nije odgovarao

Istovremeno, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da ni 27 godina poslije zločina nad srpskim civilima u mjestu Bravnice nadomak Jajca, koji se dogodio upravo 13. septembra, još niko nije odgovarao, te ukazao da su pravosudni organi Hrvatske, ali i Tužilaštvo BiH nijemi na vapaje za pravdom.

Kojić je rekao Srni da, bez obzira na dokaze, zapisnike o identifikaciji, foto-dokumentaciju, izjave svjedoka, gotovo tri decenije nema procesuiranja odgovornih za ovaj zločin, čije su žrtve bili djeca, stari ljudi, žene.

Kojić je podsjetio da je u mjestu Bravnice, prema krivičnoj prijavi MUP-a Republike Srpske, u izbjegličkoj koloni, koja se kretala na pravcu Donji Vakuf, odnosno Srbobran-Jajce 13. septembra 1995. godine stradalo na desetine civilnih lica, najmanje 32.

Među njima su i djeca, četvoro Jankovića Boris, Dragan, Danijela i Velibor, kao i dvoje Petrića, Vesna i Aleksandar. Dragan i Aleksandar imali su tek nepune tri godine, podsjetio je Kojić.

"Pravosudni organi Hrvatske, ali i Tužilaštvo BiH, nijemi su na vapaje za pravdom preživjelih čiji su srodnici tada stradali", naveo je Kojić.

On je podsjetio i da se Hrvatska u ovom ponaša kao i u slučaju zločina počinjenih u Mrkonjić Gradu (takođe od strane hrvatske vojske), a da je Tužilaštvo BiH, po navici, nedovoljno zainteresovano za srpske žrtve.

"Ne postoji ni minimum volje u Hrvatskoj da se suoče sa zločinima koje su njihove snage počinile nad Srbima jer se valjda vode onom čuvenom izjavom jednog hrvatskog advokata da `Hrvatska u odbrambenom ratu ne može počiniti zločin`, ili kao matricu ponavljaju da je riječ o politički konstruisanom progonu njihovih `čestitih` generala", naveo je Kojić.

(Mondo/Agencije)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE