• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini Srpske

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

"Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da reguliše pravnu materiju o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj jer je to vlasništvo BiH", objavio je Ustavni sud BiH.

 Ustavni sud BiH Zakon o nepokretnoj imovini Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ustavni sud BiH je, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je stavio sporni zakon van pravne snage.

Sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka o tome da je država pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu.

U tom pravcu je djelovao i Visoki predstavnik za BiH. Međutim, Ustavni sud je konstatovao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće.

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila ove godine međutim Kristijan Šmit je dan ranije suspendovao zakon i donio odluku o njegovom neprovođenju dok Ustavni sud BiH ne da stav o tom pitanju.

Podnosioci zahtjeva su šest delegata iz Parlamentarne skupštine BiH, odnosno cijeli Klub Bošnjaka u Domu naroda i Zlatko Miletić.

U Republici Srpskoj smatraju da imovina koja se nalazi na teritoriji ovog entiteta pripada entitetu, a ne državi Bosni i Hercegovini. Isti stav imaju i prema zemljištu, ali OHR smatra da državnom imovinom raspolaže samo BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE