• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik CIK-a: Zahtjevi za ponovno brojanje glasova preuranjueni

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović izjavio je da je bilo kakav zahtjev za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova preuranjen jer, prema Izbornom zakonu BiH, CIK taj proces počinje tek nakon što utvrdi rezultate.

 Zahtjevi za brojanje glasova Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Arnautović je podsjetio da Izborni zakon predviđa dvije pravne situacije, a prva je utvrđivanje izbornih rezultata, a druga je potvrđivanje izbornih rezultata koji su konačni i koji se objavljuju u Službenom glasniku BiH.

"Sve dok ne utvrdimo izborne rezultate, mi ne možemo govoriti o ovom drugom procesu", istakao je Arnautović i poručio da će CIK u svemu postupiti u skladu sa ovlaštenjima koja mu je dao Izborni zakon BiH.

On je naveo da je CIK zaprimio veći broj prigovora na tok izbornog procesa na više biračkih mjesta, a prema sadašnjoj evidenciji, to je oko 1.000 biračkih mjesta u 70 opština i gradova u BiH.

Arnautović je poručio da će svaki zahtjev biti pomno razmotren, računajući najavljenu žalbu opozicije iz Republike Srpske – PDP-a i SDS-a.

Predsjednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović najavili su da će danas predati CIK-u BiH zahtjev za ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika Republike Srpske.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE