• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani kaznili preletače: Izborni fijasko Dragana Čavića (982 glasa), Andree Dorić (173), Davora Šešića (571)…

Autor Brankica Spasenić

Saziv Narodne skupštine RS koji je na izmaku su, kao nikada ranije, obilježili “preletači”, odnosno poslanici koji su preko noći mijenjali stranački dres i političku ideologiju.

 Preletači u NSRS Izvor: Mondo - Slaven Petković

Ukupno 22, od 83 narodna poslanika u skupštini Srpske, na prethodnim Opštim izborima u BiH mandat su osvojili sa jedne izborne liste, a kasnije nastavili djelovanje u drugoj stranačkoj opciji često dijametralno suprotnoj od onoga što su do tog trenutka zagovarali.

Rezultati upravo završenih Opštih izbora pokazali su da su građani to prepoznali i neke od njih kaznili vrlo skromnom podrškom, nekima nedovoljno za direktan mandat.

Najindikativiniji je primjer Dragana Čavića, nekada najistaknutijeg opozicionara, koji je u prethodnom mandatu postao jedan od najvatrenijih zagovornika politike vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, okupljene oko SNSD.

Čavić, nekada predsjednik RS i lider partije, te dugogodišni poslanik, na ovim izborima je doživio potpuni fijasko, a na listi Socijalističke partije (SP) dobio je svega 982 glasa.

Odmah iza njega je Milan Tubin, nekadašnji SDS-ovac i jedno vrijeme aktivni opozicionar, da bi potom prvo prešao u klupe SPS-a, a zatim u redove Kluba poslanika Socijalističke partije. Prema trenutnim podacima CIK-a BiH, na ovim izborima je osvojio tek 886 glasova.

Socijalistička partija je svojevrsni rekorder po broju preletača koje je primila u svoje redove.

Jedan od njih je i Davor Šešić, dugogodišnji SDS-ovac koji je prešao u SP pred sam kraj mandata. Birači su to očigledno kaznili, te je osvojio 571 glas, dok je na listi SDS-a na izborima 2018. godine bio prvi u svojoj izbornoj jedinici sa skoro deset puta više glasova (5.123).

Poslanik Andrea Dorić, poznata po tome što je dva puta mijenjala stranački dres u klupama NSRS, pa je iz SP-a prešla u SPS, da bi se potom ponovo vratila u SP, ali i izjavi kako joj je stranka omogućila dvije funkcije - izvršnog direktora u Putevima RS, te člana UO Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), na ovim izborima osvojila je svega 173 glasa.

Zajedno sa Andreom Dorić, redove SP-a je svojevremeno napustio i Maksim Skoko i prešao u SPS, ali je on tu ostao do kraja mandata, dok je na ovim izborima osvojio nešto preko hiljadu glasova.

Iz opozicionih u redove vladajuće većine je tokom proteklog mandata prešao Dragan Galić, koji je iz PDP-a „preletio“ u novoosnovani Klub NPS, da bi sada na listi za NSRS dobio skromnih 1.112 glasova.

Klub poslanika DNS-a, mahom nakon što je ova partija izašla iz vladajuće koalicije u Srpskoj, napustilo je nekoliko poslanika, među kojima i Slavko Gligorić, koji je na upravo završenim izborima sa liste SP-a dobio podršku svega 590 birača.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE