• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupštinsko sabiranje i oduzimanje: ''Preletači'' bi bili druga po jačini stranka u NSRS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nema parlamentarne stranke u Republici Srpskoj koja u posljednje dvije i po godine nije imala ''promet poslanika'', a najveće promjene u svojim poslaničkim klubovima pretrpili su SDS i DNS. Takođe smo svjedočili i nastajanju novih klubova (i stranaka).

 Preletači u NSRS poslanici većina opozicija SNSD DEMOS SP NDP NPS DNS SDS PDP SP SPS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Željko Babić i Dragan Galić, nekada poslanici SDS i PDP juče su pristupili Narodnoj partiji Srpske koju je osnovao nekadašnji član i poslanik SDS, a kasnije generalni sekretar DNS, Darko Banjac.

Ovakav politički transfer dosta uspješno simbolizuje sve čega smo se nagledali u ovom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske koji je obilježen prelascima poslanika iz kluba u klub i stranke u stranku.

U zavisnosti šta smatramo pod ''preletaštvom'', poslanici koji su promijenili stranku ili klub - takvih je oko 20 - bi bili među najjačim političkim partijama u parlamentu, kada bi se kojim slučajem ujedinili.

Takođe, od 2018. do danas poslanici NSRS su političkim promjenama formirali tri nove stranke: DEMOS, SPS i NPS koje će na narednim izborima imati pravu političku provjeru.

Kako je bilo, a kako je sad

Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je nakon izbora 2018. godine i konstituisanja novog saziva NSRS imao 28 poslanika, a danas ih ima 30.

Dio kluba su Danijel Jošić, do novembra 2018. godine i odvajanja ''dobojske grupe'', poslanik SDS i Mijo Perkunić koji je u maju 2019. godine napustio Klub ''Zajedno za BiH.''

Srpska demokratska stranka (SDS) je u NSRS ušla sa 16 poslanika, a njihov klub danas ima 11 članova. Šest poslanika je napustilo SDS: Kostadin Vasić se nedugo nakon opštih izbora premjestio u Ujedinjenu Srpsku (US), Nebojša Marić je sada samostalni poslanik blizak skupštinskoj većini, Milan Tubin je nedavno otišao u Socijalističku partiju Srpske (SPS), pomenuti Danijel Jošić je u Klubu SNSD.

Željko Babić je u februaru napustio stranku, od ponedjeljka je u NPS (i klubu poslanika oko NDP/NPS), Darko Mitrić je iz SDS istupio u junu prošle godine, formalno je u Klubu Socijalističke partije. U međuvremenu u SDS se ugnijezdio Milan Radović, koji je prethodno napustio Demokratski narodni savez. 

DNS je najveća ''žrtva'' turbulentnog razdoblja u NSRS. U poslaničke klupe ušlo je istorijskih 12 poslanika ove stranke, a nakon malo više od dvije godine klub DNS-a ima pet poslanika i nalazi se u opoziciji. Iz DNS se prvo krajem 2018. godine izdvojila struja predsjednika parlamenta, Nedeljka Čubrilovića, koja će kasnije formirati DEMOS i u kojoj su Spomenka Stevanović, Milan Dakić, i Spomenko Stojanović.

Radović je DNS napustio u februaru 2020. godine i otišao u nezavisne poslanike, a zatim u SDS.

Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Kada je Nenad Nešić kormilo stranke usmjerio prema opozicionoj strani Narodne skupštine, iz Kluba DNS su istupili Darko Banjac i Diko Cvjetinović . Oni sada imaju Narodnu partiju Srpske i čine poslanički klub NPS-NDP zajedno sa dva poslanik NDP Dragana Čavića i uz sinoćnje pojačanje u vidu Galića i Babića.

Čavićev NDP napustio je Krsto Jandrić, koji je sada samostalni poslanik. Narodni poslanik NDP-a, Aleksandar Furulija preminuo je 31. januara od posljedica ''kovida.''

Možda će vas zanimati

Umjesto njega u Narodnu skupštinu stigao je Budimir Balaban, nekad predsjednik Skupštine grada Banjaluka. Balabanov politički put je vrlo zanimljiv. On u skupštinske klupe stiže kao član Čubrilovićevog DEMOS-a, a na opštim izborima 2018. godine bio je na listi Čavićevog NDP-. U međuvremenu je napuštao DNS i vraćao se u tu stranku. Za sada će djelovati samostalno.

Socijalistička partija (SP) je imala sedam poslanika, ali se slično kao DNS, podijelila na dvije struje nakon pokušaja ''puča'' u stranci. SP sada ima tri poslanika, plus jednog jer klub formalno popunjava Darko Mitrić. Klub oko novoformirane Socijalistička partije Srpske (SPS) ima pet: Goran Selak, Maksim Skoko, Andrea Dorić i Milan Tubin koji im je stigao iz SDS-a, a u klubu je i samostalni poslanik Savo Vulić. 

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Partija demokratskog progresa se dugo držala sa devet poslanika koliko ih je bilo i na početku saziva, a juče ih je napustio i u Banjčev NPS prešao, Dragan Galić.

Kada se sve sabere, najviše poslanika izgubili su SDS - šest poslanika ih napustilo, jednog su dobili - DNS koji je napustilo sedam poslanika. SP je imao četiri ''odlaska'', a ''Zajedno za BiH'' jedan, kao i NDP.

''U plusu'' su SNSD za dva člana kluba i Ujedinjena Srpska (plus 1), kao i sve novofomirane stranke jer su "krenule od nule" i u koje su se prelili poslanici iz pravih parlamentarnih stranaka.

Stanje većine i opozicije

U procijenjenoj skupštinskoj većini sada su: SNSD (30 poslanika), DEMOS (4), SP (4), NPS/NDP (6), US (4), i jedan samostalni poslanik, Nebojša Marić. Sigurnu opoziciju čine SDS (sa 11 poslanika), PDP (8) i DNS (5). U dijelu skupštine koji zvanično nije priklonjen nijednom polu su SPS sa pet poslanika, "Zajedno za BiH" sa tri i samostalni poslanici Budimir Balaban i Krsto Jandrić

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE