• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su potpredsjednici Srpske: Sa Miloradom Dodikom u Palatu ulaze Senad Bratić i Davor Pranjić

Autor Brankica Spasenić

Podaci CIK-a BiH, na preko 90 odsto obrađenih glasova, potvrđuju da je Milorad Dodik novi-stari predsjednik Republike Srpske sa oko 28.000 glasova prednosti u odnosu na najvećeg rivala na proteklim izborima, zajedničkog kandidata opozicije Jelenu Trivić.

 Sa Miloradom Dodikom u Palatu ulaze Senad Bratić i Davor Pranjić Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Iako njena stranka (PDP) ne odustaje od priče kako je zapravo ona predsjednik i da je došlo do izborne krađe, podaci CIK-a BiH su neumoljivi – Milorad Dodik je osvojio 268.635, a Jelena Trivić 240.353 glasova.

U izbornoj noći građani Republike Srpske svjedočili su zbunjujućoj i konfuznoj situaciji u kojoj je Trivić zajedno sa stranačkim rukovodstvom i funkcionerima stranke slavila pobjedu, tvrdeći da njihovi podaci na oko 70 odsto obrađenih glasova govore o njenoj navodnoj “nedostižnoj prednosti”.

Možda će vas zanimati

Uporedo se slavilo i u SNSD-u, a netom nakon Trivić, pobjedu je proglasio i Milorad Dodik govoreći o desetinama hiljada glasova prednosti, što je potvrdio i CIK BIH jutro nakon izbora.

Nije samo Trivić preuranjeno (ili neosnovano) proglasila pobjedu, to je uradio i njen doskorašnji stranački kolega Ivan Begić koji je izborne noći tvrdio da je on pobijedio u trci za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

Međutim, posljednji podaci CIK BiH na oko 90 odsto obrađenih glasova, govore da je novi potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić (HDZ BIH,HSP BIH,HKDU,HSP AS,HSP HB,HRAST,HDU) koji ima oko 50 glasova više od Begića.

Pranjić je do nedavno bio gotovo nepoznat javnosti u Republici Srpskoj. Predsjednik je Gradskog odbora HDZ-a Banjaluka i na specijalizaciji je na UKC RS.

Drugi potpredsjednik Republike Srpske, iz reda bošnjačkog naroda, biće Senad Bratić sa do sada osvojenih 9.502 glasova, koji je bio kandidat ispred koalicije “Pokret za državu”.

U proteklom mandatu bio je poslanik grupe “Zajedno za BiH”, a inače je visoki funkcioner SDA. To mu je treći mandat u skupštini RS, a u dva je bio potpredsjednik.

Takođe, i u proteklom sazivu Narodne skupštine RS jedno vrijeme je bio potpredsjednik, ali je u septembru 2019. godine smijenjen, a na njegovo mjesto je došao Denis Šulić (SNSD).

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE