• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pročitajte (i zapamtite) imena: Ovo su poslanici koji su više puta mijenjali stranački dres u aktuelnom sazivu NSRS

Autor Brankica Spasenić

Ukupno 22 poslanika u aktuelnom mandatu Narodne skupštine Republike Srpske mijenjalo je stranački klub, ili su prelazili u status samostalnog poslanika.

 Broj preletača u Narodnoj skupštini Republike Srpske NSRS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ovakva situacija bila je karakteristična za aktuelni skupštinski saziv, kao nikada ranije, o čemu svjedoči brojka od 22 „preletača“ (od ukupno 83narodna poslanika) koji su mandat osvojili sa jedne izborne liste, a onda „preko noći“ promijenili stranačka uvjerenja i ideologiju.

U nastavku vam donosimo spisak svih poslanika koji su u protekle tri godine mijenjalu stranački dres, a time i stolicu u skupštinskoj sali, a neki i po tri puta!

Možda će vas zanimati

Željko Babić je u NSRS ušao kao poslanik SDS-a, da bi ove godine prešao u redove novoosnovanog Kluba Narodne partije Srpske (NPS), stranke čiji je predsjednik Darko Banjac, a zajedno sa njim tada je stranački dres promijenio još jedan poslanik - Dragan Galić, koji je iz PDP-a takođe „preletio“ u Klub NPS.

I sam predsjednik i osnivač NPS-a Darko Banjac, u skupštinu Srpske je prvo ušao kao poslanik DNS-a.
Poslanik Darko Mitrić je, nakon napuštanja SDS-a u junu prošle godine, napustio i njihov poslanički klub, te se premjestio u redove Kluba poslanika Socijalističke partije.

Svojevrsni rekorder po broju preletača je SDS, koji je napustio iMilan Tubin, te prešao u klupe SPS-a, a zatim u redove Kluba poslanika Socijalističke partije.

Milan Radović
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Klub poslanika DNS-a, mahom nakon što je ova partija izašla iz vladajuće koalicije u Srpskoj, napustilo je troje poslanika i to Slavko Gligorić koji je nastavio djelovati kao samostalni poslanik, Milan Radović koji je prvo bio samostalni poslanik, a zatim prešao u SDS, te Diko Cvjetinović koji se priključio Klubu poslanika NPS-a, te postao predsjednik ovog poslaničkog kluba.

Turbulencije su se dešavale i u Socijalističkoj partiji, a nakon što je grupa “disidenata” napravila svojevrsni puč u ovoj stranci. Osnivanjem Socijalističke partije Srpske (SPS), čiji je predsjednik Goran Selak, dio njih se pridružio novoj stranci. Međutim, nakon što je Milorad Dodik poslije Lokalnih izbora raskinuo koalicioni sporazum sa Selakom, neki su se, da bi sačuvali kakvu-takvu poziciju u vlasti, ponovo vratili u fotelje Socijalista.

Takva je Andrea Dorić koja je iz SP-a, prešla u SPS, pa se onda ponovo vratila u SP.

Za razliku od nje, Selak, te poslanici Savo Vulić i Maksim Skoko su prelaskom iz Socijalističke partije ostali u skupštinskim klupama Poslaničke grupe SPS.

Maksim Skoko i Goran Selak
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Krsto Jandrić je u skupštinu Srpske ušao kao poslanik NDP-a, da bi svoje poslaničko djelovanje nastavio kao samostalni poslanik, a nakon što je predsjednik ove stranke Dragan Čavić, nekada najjači Dodikov protivnik, postao njegov odani saveznik.

Danijel Jošić je od samostalnog poslanika prešao u Klub poslanika SNSD-a. Mijo Perkunić koji je u NSRS ušao sa liste „Zajedno za BiH“, vrlo brzo je postao samostalni poslanik, a onda se pridružio Klubu poslanika SNSD-a.

Međutim, tu nije kraj spisku .

Kako je navedeno iz službeNarodne skupštine RS, na pitanje narodnog poslanika Perice Bundala (PDP), neke promjene dešavale su se uoči konstitutivne sjednice Desetog saziva.

„Кlub poslanika DEMOS, koji čine Nedeljko Čubrilović, Spomenka Stevanović, Milan Dakić i Spomenko Stojanović, koji su izabrani sa izborne liste DNS-a, formiran je prije konstitutivne sjednice Desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, u skladu sa Poslovnikom, dakle navedeni poslanici nisu mijenjali klub poslanika“, istakli su u NSRS.

Nadalje, sa izborne liste SDS-a su izabrani Danijel Jošić, Nebojša Marić i Кostadin Vasić, međutim prije konstitutivne sjednice Desetog saziva, Кostadin Vasić je pristupio Кlubu poslanika Ujedinjene Srpske, dok su Nebojša Marić i Danijel Jošić djelovali kao samostalni poslanici, koji su potom osnovali poslaničku grupu, a u skladu sa Poslovnikom.

„Narodni poslanik Budimir Balaban je izabran sa izborne liste NDP Dragan Čavić - NS - SNS - Sloboda, ali se prilikom stupanja na dužnost izjasnio da će djelovati kao samostalni poslanik“, naveli su iz skupštine Srpske.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Baš ih briga čiji dres nose bitno je da svaki mjesec 3 iljade maši stave u džep

MONDO REPORTAŽE