• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispravljena i dopunjena: Tužilaštvo danas ponovo upućuje sudu optužnicu protiv Zeljkovića i drugih

Autor Brankica Spasenić

Republičko javno tužilaštvo RS danas će ponovo dostaviti Okružnom sudu Banjaluka optužnicu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih osoba, saznaje Mondo.

 Tužilaštvo ponovo upućuje sudu optužnicu protiv Zeljkovića i drugih Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Sud je 5. oktobra ove godine utvrdio da ranije dostavljena optužnica ne sadrži sve što je potrebno u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku zbog čega je vraćena sa pozivom tužiocu da je ispravi i dopuni.

Postupajući tužilac je to i učinio, te će optužnica danas ponovo biti dostavljena na potvrđivanju.

Možda će vas zanimati

Zeljković je optužen zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, te krivičnih djela primanje mita i nesavjestan rad u službi.

Optužnicom su obuhvaćeni i direktor „Procontrol“ d.o.o. Banja Luka Slavko Bojić, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju i zloupotreba u postupku javne nabavke, bivši direktor „Sineks laboratorija“ d.o.o. Sani Crljić zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, direktor „Travel for fun“d.o.o Banja Luka Saša Marković zbog krivičnih djela davanje mita i zloupotreba u postupku javne nabavke i direktor „Promeding“ d.o.o. Laktaši Dragan Dubravac zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Branislav Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada on nije mogao biti primjenjen, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, “najgrublje zloupotrijebio” svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta za javno zdravstvo, te na na taj način za sebe i druge osumnjičene pribavio imovinsku korist na štetu budžeta RS u iznosu od preko milion i 300 hiljada maraka.

Iz tužilaštva je ranije saopšteno da je nakon provedene vrlo složene istrage, a na osnovu preko 2.000 materijalnih dokaza, saslušanja preko stotinu svjedoka, provođenja forenzičkih vještačenja mobilnih telefona osumnjičenih i finansijkih vještačenja, te brojnih drugih dokaza, utvrđeno ne samo grubo kršenje procedura javnih nabavki, već i koruptivne radnje Branislava Zeljkovića i ostalih osumnjičenih, o čemu govori i podatak da je u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo uvećana za 1.553 odsto, medicinskih zaštitnih odijela za 351 odsto, a termalnih kamera za 198 odsto.

Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta provodio po prethodnom dogovoru sa drugim osumnjičenima, Zeljković je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i „Travel for fun” od 578.780 KM, Slavku Bojiću i „Procontrol“ od 241.562 KM i Saniju Crljiću i „Sineks laboratoriji“ od 28.700 KM.

Optužnicom je predloženo da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela, a da se Zeljkoviću izrekne i zabrana obavljanja poslova direktora ili poslova bilo kojeg državnog službenika u državnim organima, javnim ustanovama i javnim preduzećima u maksimalnom trajanju od deset godina.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE