• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džaferović podržao proteste ispred OHR-a: Nezadovoljstvo građana opravdano, Šmitov zakon retrogradan

Autor Dragana Božić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je kazao da su sasvim opravdani današnji protesti ispred zgrade OHR-a i nezadovoljstvo građana izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona koje je donio Kristijan Šmit.

 Džaferović podržao proteste ispred OHR-a Izvor: Predsjedništvo BiH

"Građani imaju pravo boriti se za princip da kao pojedinci budu jednaki pred zakonom. Stvarati od indvidualnih ljudskih prava tabu značilo bi stvarati opskurnu društvenu klimu. Svojim odlukama visoki predstavnik je osnažio ionako jaka kolektivna prava u Federaciji, a nije osnažio kolektivna prava u RS-u niti individualna prava u cijeloj državi. Indikativno je da visoki predstavnik potencira na deblokadi izbora Vlade i sudija Ustavnog suda. Postavlja se pitanje zašto nije donio samo mehanizme deblokade, već i druge izmjene o kojima nevoljko priča, a zbog kojih prima pohvale od vlasti susjedne države i stranačke grupacije okupljene oko HDZ-a. Činjenica da o podebljanju etničkih podjela nevoljko priča zapravo sve govori", rekao je Džaferović.

Kako je kazao, Bonske ovlasti nisu uvedene da bi se etnički razgrađivala država, već da bi se integrisala.

"Šmit je ovom odlukom iznevjerio svoj mandat i morat će vrlo brzo da se vrati na kolosijek, inače će kredibilitet OHR-a biti potpuno ruiniran. Činjenica da je on prvi visoki predstavnik koji ima redovne masovne proteste građana, kao i nikad manju podršku u PIC-u, trebala bi ga nagnati da se dobro zamisli, umjesto što nažalost bježi od realnosti izjavama koje su na granici arogancije, a nekad je čak i prelaze. Ovo mu najdobronamjernije savjetujem", poručio je Džaferović.

Blizu 1.000 građana okupilo se danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu u znak nezadovoljstva zbog izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Na protestima kojeg su organizovale neformalne grupe građana, okupljeni su nosili i transparente na kojima je pisalo: "Ne Schmidte, nećemo aparthejd, hoćemo suverenu BiH", "Schmidt, ostavka"...

(Anadolija)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Šmit izgleda nije potkupljiv kao Incko,pa vam nije po volji E ne može vama biti sve potaman

MONDO REPORTAŽE