• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Izmjene Izbornog zakona uslov za sve ostale političke procese

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas da su izmjene Izbornog zakona BiH ključni uslov za sve ostale političke procese u BiH.

 AA-20220725-28497502-28497498-PLENKOVIC_U_MOSTARU_SCHMIDTOV_PRIJEDLOG_JE_URAVNOTEZEN_I_DOBAR_ZA_SVE_NARODE_U_BIH.jpg Izvor: Anadolija/Željko Miličević

Čović je poručio da su stranke sa sjedištem u Sarajevu nastojale da održe status kvo kada je riječ o Izbornom zakonu, te dodao da očekuje da OHR nametne izmjene ovog zakona.

"Nisam bio pobornik da OHR nameće bilo kakva rješenja po bilo kojem pitanju. BiH mora sama da donosi odluke. Ali, ako je posljednja dva mjeseca intervenisao, onda očekujem da završi taj proces", rekao je novinarima Čović, koji je i jedan od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH.

On je izrazio uvjerenje u pobjedu stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), te ukazao da HNS već radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju BiH.

"Mi smo jasno poručili na vanrednom Saboru HNS-a da ako ne bude rješenja oko ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja, da ćemo jasno odgovoriti. Predložićemo drugačija rješenja sistema, pa i teritorijalne reorganizacije, što su neki različito protumačili. Mi već na tome radimo s ciljem da to bude racionalno rješenje. Ako je ikada BiH bila podijeljena, onda je danas snažno podijeljena", konstatovao je Čović.

On smatra da Evropska unija neće dati BiH status kandida za članstvo ako se Izborni zakon ne izmijeni, te najavio da će to biti i uslov za formiranje vlasti.

Čović je ponovio da su članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH nelegitimni i nelegalni i da CIK radi pod uticajem jedne stranke, odnosno jedne porodice.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE