• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treći put predsjednik: Dodik u govoru u NSRS najavio nastavak vraćanja nadležnosti i rigorozne zakone (FOTO)

Autor Brankica Spasenić

Milorad Dodik održao je danas govor u Narodnoj skupštini RS nakon što je položio svečanu zakletvu, a u kojem je govorio o vraćanju nadležnosti te važnosti poštovanja Ustava, podvukavši da će bez toga, „predložiti odvajanje Republike Srpske“.

 Milorad Dodik Izvor: Mondo - Slaven Petković

Dodik je treći put izabran na ovu funkciju.

„Nosim ponos jer je većinski narod ovdje izabrao mene pored 30 kandidata u atmosferi demokratskog okruženja, slobonih i fer izbora. Ponosan sam na građane koji su glasali za Milorada Dodika“, rekao je Dodik.

Dodao je da su neke politike koje će provoditi biti politike kontiuniteta, ali i da će se morati prepakovati neki prioriteti i da se brzo reaguje na izazove.

Dodik je kazao da i da je spreman na saradnju sa druga dva potpredsjednika u RS, ali i drugim iz političkog života, bez obzira da li su „drugi i drugačiji“.

„RS mora da priđe svakom čovjeku“, kazao je.

Najavio je i brojne „rigorozne zakone“, među kojima je i zakonsko rješenje protiv širenja lažnih vijesti.

Rekao je i da će RS velike politike definisati kroz člana Predsjedništva BiH i druge predstavnike, kao i da neće biti lako.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

„Neriješna pitanja na nivou BiH, odlazak BiH izvan ustavnih okvira je neprihvatljivo. Ako ćete poštovati Ustav, ako nećete mi ne pristajemo na tu BiH. To ćemo imati priliku da pokažemo za ove četiri godine. Ustav BiH je za nas dovoljan okvir da u njemu slobodno živimo i radimo. Samo u BiH imamo intervencionizam koji nije u interesu nikoga, nego jedne otuđene grupe ljude koja kontroliše međunarodni faktor“, rekao je Dodik.

Ponovio je ranije stavove da je Kristijan Šmit „lažni visoki predstavnik“ i da njegove odluke i zakone treba odbaciti.

„Ja kažem ovdje pred narodom, skupštinom i javnošću – ukoliko se bilo ko usudi da bilo kakvom intervencijom putem lažnog ili stvarnog visokog predstavnika zadre u imovinsko-pravne odnose RS ili bilo šta što je suštinski važno za nas, bez debate ili bez našeg stava prema tome, napisao je odluku koju ću ja ovdje predložiti o odvajanju RS. Znam šta govorim... Kao ne smijemo od Amerikanaca, Evropljana, pustite tu priču“, rekao je Dodik, što je naišlo na aplauz poslanika.

Podvukao je da će nastaviti sa vraćanjem nadležnosti.

„Naravno da nismo stali sa agencijom za lijekove i svim onim što smo ranije najavljivali sve ćemo to da radimo“, rekao je Dodik.

Istakao je da se neće napraviti nijedna avanturistička odluka.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

„Republika Srpska ima svoj narod, teritoriju, međuentitetsku liniju, svoju vlast... Ima svoju Srbiju i svoju Rusiju. Ima svoje partnere u Mađarskoj, Kini, Grčkoj. Ima svoje susjede kao što su Hrvatska i Crna Gora sa kojima želimo razgovarati jednako kao sa FBiH. To je naše okruženje u kojem ćemo se kretati. Razgovarati sa zvaničnim institucijama, a ne raznim spodobama poput Šmita koji hoda i priča 'ja sam visoki predstavnik'. On nije ništa“, rekao je Dodik.

Rekao je i kako je Šmit navodno „odbijen da dođe sutra na inauguraciju u Predsjedništvo BiH“.

„Pa je nađeno rješenje da bude dio porodične pratnje dva ostala člana Predsjedništva, pa ni to nije prihvaćeno i vjerovatno će stajati iza zgrade. Zamislite kakav je to autoritet“, rekao je Dodik.

Naveo je i kako je on „čovjek mira“, ali i dodao kako RS nije bez mogućnosti da se brani.

„Ne treba nikome da padne na pamet da otvara ovdje neke sukobe. Nećemo dozvoliti da nam uzmete ono što imamo, hoćemo da nam vratite Ustav, a ako ne vratite, ne trebate nam“, podvukao je Dodik.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Govorio je i sankcijama SAD-a, te rekao da se osjeća slobodnije od kada ih je dobio, ali i dodao da je spreman na razgovore sa Amerikancima.

„Zaklinjem se da nikada neću razgovarati sa britanskim satrapima koji ovdje hodaju i pokušavaju da sruše sve što je srpski nacionalni interes“, rekao je Dodik, između ostalog.

Na kraju je govor završio:

"Živjela Republika Srpska, živjela Srbija i naravno živjela Rusija".

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miladin

Druže predsjedniče da te podsjetim na jedno pismo koje si prije mnogo godina uputio jednom predsjedniku Vrijeme je da odeš, Slobodane. Nikad nijedan srpski car, knjaz, kralj ili predsjednik, od dolaska Srba na Balkan, nije svom narodu nanio toliko jada, pustio toliko krvi, ogradio ga od cijelog svijeta, kao što si ti učinio. Srbi u Hrvatskoj više ne znaju gdje je Beograd, oni iz Knina ne znaju šta ih je snašlo, dok je kosovskim Srbima ostala samo vjera i nada. Bogatu zemlju, ponosne ljude si opustošio, vezao za Aziju, natjerao svoj narod da u ratu protiv cijelog svijeta gine za spas čovječanstva od novog svjetskog poretka. Vrijeme je da podvučeš crtu ispod svoje vladavine. Tvoj narod te više ne želi. Tu ti sila ne pomaže. Učini bar jednu uslugu Srbima - pusti ih da slobodno kažu da hoće rastanak s tobom. Tvoj interes i srpski interes ovdje se razilaze. Ti idi lijevo, a Srbi neka idu pravo. Ako u tebi ima snage, osjećaja časti, kajanja ili stida, izaberi pokajanje, zatraži oproštaj od svog naroda i idi. Ima ko da vodi Srbiju tamo gdje bi već bila da nije bilo tebe. Vrijeme je da odeš, Slobodane", napisao je tada Dodik. Ovo me podseća na tebe.

Rajko

Ko o čemu baba o uštipcima

MONDO REPORTAŽE