• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik uručio mandat novom-starom premijeru: Višković poručio da "neće imati milosti"

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas mandat Radovanu Viškoviću za formiranje Vlade RS.

 Dodik dodijelio mandat Viškoviću Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Dodik je kazao da postoji većina u Narodnoj skupštini RS za izbor nove Vlade koju će sastaviti Višković, te da će imati podršku 53 poslanika.

"Ovo je dio politike koju radimo u kontinuitetu. Dosadašnji premijer je obavljao dužnost u veoma kompleksnim okolnostima koje su bile izazovne i odražavale stalne političke izazove i krize koje su nam nametane – pandemija koja je odnijela gotovo dvije godine mandata, a onda je trebalo sanirati štetu. Očuvanje radnih mejsta je bilo prioritet, a Višković je pokazao sposobnost i spremnost na očuvanju privednih aktivnosti i čuvanje radnih mjesta”, kazao je Dodik.

Poručio je da će njegovi zahtjevi i instrukcije ka Vladi RS, već od njenog formiranja, biti da se uvažavajući skupštinsku većinu, obezbijedi da značajan broj ministara predano radi na dodatnom jačanju institucija i da Vlada RS da odgovore na političke izazove, ekonomsko-socijalna pitanja, te da obezbijedi socijalnu i energetsku stabilnost.

Višković je kazao da se ne dešava često, posebno u izazovnim vremenima, da dobijete priliku da obnovite mandat.

"Od momenta kada se moje ime pojavilo, i poslodavci i sindikati i svi koji su budžetski korisnici su prihvatili da nastavim da vodim Vladu u narednom periodu. Zato im hvala. Njegovao sam odnos da u socijalnom dijalogu i partnerskom odnosu, kreiramo i donosimo odluke", istakao je Višković.

Najavio je dva prioriteta - socijalno pravednije i demografski održivo društvo.

"U prvim danima ću na ova dva segmenta staviti najveću pažnju. Neću imati milosti prema bilo kome ko ne izvršava obaveze, neće ostati na toj poziciji. Kao što Dodik očekuje od mene saradnju, koja se i podrazumijeva, očekujem i ja od svog kabineta da se uključe u punom kapacitetu", kazao je.

Višković je podvukao da za sada ne može govoriti o imenima ministara, kao i da ih do ekspozea neće saopštavati.

Nije precizirao ni ko neće biti ministar, odnosno da li će iz Vlade otići ministri koji su već imali dva mandata, kao što je to juče najavio Dodik.

Uvjeren je da će Vlada biti formirana početkom decembra.

Kazao je da 20 godina sarađuje sa Dodikom i da nikada nisu imali problema.

"Ja sam čovjek tima i ekipe. Sa Dodikom sam se uvijek razumio, bilo je dovoljno da se pogledamo i da znamo šta ko misli", dodao je Višković.

Dodik je naveo i da veoma suptilno treba obezbijediti balans u Vladi RS, kao i da većina stranaka koje učestvuju u vlasti, nastoje da predlože Srbe za ministre, a koji mogu imati osam od 16 ministarstava u Vladi RS.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Vi odavno nemate milosti mi smo na rubu propasti

MONDO REPORTAŽE