• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik nakon sastanaka u Banjaluci: Ko neće moći biti ministar, a ko može zadržati duplu funkciju

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nakon održanih sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u RS, da je SNSD i zvanično predložio Radovana Viškovića za mandatara Vlade RS, te da je za njegovu podršku osigurana većina od 53 poslanika u NSRS.

 Dodik o mandataru i formiranju nove Vlade RS Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Uvjeren je i da će u skupštini RS uspjeti da obezbijedi i dvotrećinsku većinu.

"Sutra u 10 sati ću Viškoviću uručiti mandat za sastav nove Vlade. Vijeće naroda se formira iduće sedmice i očekujem da formiramo Vladu početkom decembra. O očekivanjima ću govoriti sutra kada sa Viškovićem održim sastanak i utvrdimo smjernice koje će Vlada trebati da provodi. Ostaću aktivan u smislu politika. Sigurno da jedan broj ministara koji su imali dva mandata neće moći da nastave. Dali su značajn doprinos ali treba da se uvedu nove snage", kazao je Dodik.

Možda će vas zanimati

Rekao je da će mandatar saopštavati konkretna imena novih ministara u RS.

Predstavnici opozicije iz RS nisu učestvovali u ovim razgovorima, a Dodik je kazao da su time pokazali da ne uvažavaju institut predsjednika RS.

"Nikoga nisam zvao kao Milorad Dodik nego predsjednik RS, koji je izabran i verifikovan od strane CIK-a i potvrđen od NSRS. Svako ima pravo da seodnosi prema pozivima kako misli da treba. Hvala im što nisu došli da ne gubimo vrijeme i gluvarimo na tim sastancima", dodao je Dodik.

Govoreći u najavi ukidanja "duplih funkcija", Dodik je kazao da neki ljudi na određenim funkcijama, a o čemu će SNSD odlučivati, mogu da zadrže određene pozicije.

"Svakako neće moći da koriste duple novčane naknade, nego odabrati jednu. Sve drugo će biti upućeno u humanitarne svrhe, socijalno ugroženim ljudima i mislim da je to fer", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja o dogovorima stranaka u Federaciji BiH i programskim ciljevima koji uključuju i put u NATO, Dodik je to kategorično odbacio.

"MAP ne postoji, to nikada nije usvojeno. Usvojen je program reformi i određeni oblik saradnje sa NATO, ali se neće desiti članstvo u NATO-u i ne dijelimo te programske vrijednosti. I HDZ misli da se BiH treba priključiti NATO-u ali mi na tim pitanjima ne oštrimo i ne zatežemo odnose", kazao je Dodik.

Podvukao je još jednom da je RS spremna na podršku projektima u FBiH, samo ukoliko i oni podrže projekte u RS, posebno energetske, poput Buk Bijele, gasnog sektora i slično.

"Dok se ne odblokira podrška projektima u RS, neće biti podrške projektima u FBiH. Mislim da to nije dobro i da niko nikoga ne treba da koči", dodao je Dodik.

Dodik je poručio i da je spreman na saradnju sa Pokretom za državu koji u NSRS ima pet poslanika.

"Ponudili smo im da učestvuju u strukturi vlasti, a o pojedinostima ćemo razgovarati. Želim da ljudi, bez obzira kojoj naciji pripadaju, osjete da je RS tu i da može pomoći u rješavanju problema", kazao je.

Govoreći o spekulacijama da će sa svojim kandidatom, Pokret za državu zapravo omogućiti da SNSD ima četiri od pet delegata u Domu naroda PS BiH, Dodik je kazao da nije tražio od njih da glasaju za SNSD-ove kandidate

"Njihova politika štose tiče Doma naroda, oni su, kako sam razumio, od opozicije tražili da bude jedan njihov, a drugi kandiddat iz opozicije. Očigledno nemaju dogovor, ili imaju... Njihovi kandidati neće glasati za kandidate koji će biti na listi SNSD-a, nego će imati svoje glasanje i politički izbor. Nisam ni tražio da glasaju za kandidata SNSD-a", rekao je Dodik.

Rekao je da je dobijao dobre poruke od novoizabranih potpredsjednika RS, Ćamila Durakovića i Davora Pranjića.

Kazao je da će biti omogućeno da oni dovedu u kabinet po dva svoja savjetnika, a da u okviru budžeta predsjednika RS i Vlade, da se u ravnopravnom odnosu uključe projekte iz njihovih nacionalnih zajednica.

"Radujem se da u bilo kojem selu i mjestu gdje živi većinski bošnjački, hrvatski ili srpski narod, riješimo neke od važnih komunalnih ili drugih problema te zajednice", kazao je.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE