• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Federaciji BiH danas slave Dan državnosti

Autor Dušan Volaš

Današnji dan, 25. novembar, u entitetu Federacija BiH obilježava se kao "Dan državnosti Bosne i Hercegovine".

 Dan državnosti u FBiH Izvor: Anadolija/Denis Zuber

Na današnji dan, tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine održana je prva sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu

Na zasjedanju su izabrana 172 odbornika iz svih tadašnjih srezova BiH.

Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

U rezoluciji ZAVNOBIH-a, koja je glavni dokument, između ostalog, ističe se da narodi BiH kroz svoje jedino političko predstavništvo, ZAVNOBiH, hoće da njihova zemlja, "koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata".

Pojedini političari i istoričari u Federaciji BiH smatraju da je na ovaj način ''obnovljena državnost BiH po prvi put nakon pada srednjovjekovne bosanske države 1463. godine, odnosno nakon tačno 480 godine".

Na drugom zasjedanju u Sanskom Mostu, od 30. juna do 2. jula 1944. godine, ZAVNOBiH se konstituše u vrhovno zakonodavno i izvršno narodno predstavničko tijelo, u najviši organ vlasti Bosne i Hercegovine, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.

Povodom današnjeg dana, cvijeće su kod Vječne vatre u Sarajevu položili članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, ministar odbrane Sifet Podžić, predstavnici ostalih nivoa vlasti, delegacija Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR-a) te predstavnici boračkih organizacija.

Cvijeće će biti položeno na mezarju Kovači gdje je sahranjen osnivač SDA i ratni lider tzv. Republike BiH i prvi predsjedavajući poslijeratnog Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović.

BiH nema zakon o praznicima na državnom nivou, već postoje zakoni o praznicima Federacije BiH i Republike Srpske.

U Republici Srpskoj se 25. novembar ne obilježava kao praznik niti kao Dan državnosti BiH.

Predstavnici RS ranije su predlagali da se kao Dan državnosti BiH obilježava 21. novembar, dan kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum, ali to nisu prihvatli političari iz Federacije BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE