• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Članovi Predsjedništva BiH sa Varheljijem: "Članstvo u EU je jedno od strateških ciljeva BiH"

Autor Nikolina Damjanić

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa Oliverom Varheljijem, komesarom EU za susjedske odnose i proširenje.

 Oliver Varhelji i članovi Predsjedništva BiH Izvor: Anadolija

Varhelji je rekao da je put BiH u Uniju otvoren, ali da se zauzvrat očekuju rezultati.

"Očekujemo da se ti rezultati ostvaruju bez daljih odgađanja i sada je na političkom liderstvu ove zemlje da to postane i stvarnost", rekao je Varhelji na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Varhelji je istakao da je članove Predsjedništva BiH, imajući u vidu izazovni zadatak koji je pred njima, ohrabrio da svoje napore dodatno intenziviraju i da stvaraju okruženje povjerenja, dijaloga, pozitivne atmosfere kako bi ova institucija bilo još efikasnija nego u prošlosti.

"Moram reći da vidimo pozitivne pomake od predstavljanja našeg prijedloga za dodjelu kanidatskog statusa i to je samo po sebi ohrabrenje. U proteklih šest sedmica stvari se dešavaju brže nego ikada i nadam se da će se ta dinamika zadržati", istakao je Varhelji.

On je dodao da ima veliko povjerenje i velika očekivanja od domaćih lidera u BiH.

"Spremni smo da im pružimo pomoć da rade u korist građana ove zemlje, da osiguraju iskorak na evropskom putu, kandidatski status i istinsku perspektivu evropskog članstva za mlade, za privredu ove zemlje", naveo je Varhelji.

Da bi se dobio kandidatski status, podsjetio je on, Savjet ministara u starom sazivu treba da usvoji mjere potrebne za dalji iskorak na evropskom putu kao i da okosnica programa rada Predsjedništva treba da bude 14 ključnih prioriteta.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da domaće institucije u BiH treba da upravljaju procesima i da snose odgovornost za to.

Cvijanovićeva je navela da postoji razumijevanje za opterećenja koja prate EU, ali da očekuje i da EU razumije specifičnosti i probleme BiH, kao i da cijeni i valorizuje napretke na putu EU integracija, te obavljanja funkcija i rada institucija.

"Želimo da se partnerski odnosi sa EU prodube, da dobiju sadržajniju dimenziju ne samo dobijanjem kandidatskog statusa, nego i mjerama koje treba da se dese nakon toga", rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Varheljijem.

Ona je istakla da tada dolazi najzahtjevnija faza u kojoj treba ući u pristupne pregovore. Ona je dodala da o tome treba razmišljati unaprijed jer je riječ o velikom poslu.

"Mi nemamo taj luksuz da nešto uradimo danas i da onda čekamo deset ili 12 godina da se zabilježi neki uspjeh na tom putu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je na sastanku razgovarano o tome šta je sve potrebno uraditi u narednom periodu, kako bi se unaprijedio EU proces, i istakla da je izrazila opredijeljenost Predsjedništva BiH da u skladu sa Ustavom radi na svim pitanjima koja su u njegovoj nadležnosti po Ustavu BiH.

"Mislim da ćemo se tako i kretati u budućem periodu. Ukazala sam na to i da je neophodno, s obzirom na obaveze koje treba da izvršavaju različiti nivoi vlasti, da oživimo sistem koordinacije koji bi omogućio organizovano, smišljeno kretanje na evropskom putu", rekla je Cvijanovićeva.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas da je članstvo u EU jedan od strateških ciljeva BiH i da je vrijeme da se dinamizira put BiH prema Uniji.

Bećirović očekuje da nova parlamentarna većina BiH počne istinski raditi na sprovođenju preporuka EU.

On je rekao da proširenje EU predstavlja važno geostrateško pitanje i za Uniju, pogotovo u smislu očuvanja stabilnosti BiH i Balkana.

"Naša poruka predstavnicima EU je da ulaganje u evropsku budućnost BiH predstavlja geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu EU zasnovanu na zajedničkim vrijednostima", rekao je Bećirović.

Bećirović je zahvalio Varheljiju na naporima koje ulaže kontinuirano da bi BiH ubrzala evropski put, a sredinom decembra dobila i kandidatski status.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE