• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan koalicioni sporazum HDZ-a i "osmorke", treći partner će biti SNSD

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dragan Čović (HDZ) i Nermin Nikšić (SDP) koji predstavlja "osmorku" danas su u Sarajevu potpisali sporazum o formiranju vlasti na federalnom nivou, a što će vrlo izgledno rezultirati i savezništvom na državnom nivou.

 Sporazum osmorke.jpg Izvor: Anadolija

Sporazum je nakon nekoliko sedmica pregovora potpisan danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici svih stranaka koje čine koaliciju a to su uz HDZ i partnere iz HNS-a SDP, Naša stranka, NiP, SBiH, NES, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije.

Radne grupe "osmorke" i HDZ-a su proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

To znači da će nakon dugo godina SDA "ispasti iz igre" i preći u opozicione klupe. Iako su neki iz "osmorke" pravili planove o izbacivanju SNSD-a iz vlasti, to se neće dogoditi. Jedan od lidera "osmorke", Elmedin Konaković (NiP), juče je kazao kako su "prijedlozi o vlasti bez HDZ-a i SNSD-a mogući matematički, ali su nonsens", prenosi Kliks.

Povezano

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke. To su evroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Stranke potpisnice su se usaglasile da će programske mjere zasnovane na smjernicama, načelima i ciljevima iz ovog dokumenta biti detaljno razrađene u periodu koji će prethoditi formiranju izvršne vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je rekao da je siguran da će SNSD biti treći partner u vlasti na nivou BiH, a da se o pozicijama još nije razgovaralo.

"Nakon konstiturajućih sjednica ćemo se naći i početi razgovarati o sadržaju dokumenta i kako ga implementirati, a i o pozicijama na najbolji način da ovo sprovedemo, a ne da podijelimo fotelje", rekao je Čović.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH u vezi s izborom člana Predsjedništva BiH, Čović je rekao: "U sporazumu vrlo precizno piše, da ćemo najdalje šest mjeseci od potpisivanja riješiti pitanje u skladu sa odlukom Ustavnog suda i Suda u Strazburu. Uvjeren sam da što smo potpisali ćemo i realizirati."

Napomenuo je da se nada uspješnoj reorganzaciji RTV javnog servisa i da je to jedan od zadataka.

Predsjednik SPD-a BiH, Nermin Nikšić je rekao da žele pokazati da je moguće promijeniti sistem u BiH i imati vlast koja će izvršavati ono što je dogovoreno i obećano.

"Predstoji nam dalji rad na operacionalizaciji ovog sporazuma da probamo do kraja godine formirati Savjet ministara, Vladu FBiH i kantonalne vlade gdje možemo na to uticati", kazao je Nikšić.

Odgovarajući na pitanje o partnerima u vlasti na nivou BiH, rekao je da će se "teško moći izbjeći SNSD", te da je to "neka realnost koju treba priznati".

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE