• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolika će biti najniža plata? Trivić se sastao sa Viškovićem

Autor Dragana Božić

Mandatar za novi saziv Vlade RS sastao se danas sa predstavnicima Unije udruženje poslodavaca.

 Trivić o najnižoj plati Izvor: Unija udruženja poslodavaca RS

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske smatra da hitno treba napraviti novu strategiju razvoja Srpske, a njeni predstavnici su tokom današnjih konsultacija sa mandatarom za sastav nove vlade Radovanom Viškovićem zatražili da bude formirano ministarstvo ekonomije.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je novinarima nakon sastanka u Banjaluci da taj resor treba da vodi neko iz vladajuće partije.

"Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske smatra da privreda zaslužuje da ima svog jakog predstavnika u Vladi Republike Srpske i da na taj način rješavamo probleme kojih će evidentno biti u narednoj godini s obzirom na veličinu inflacije i recesiju koja sigurno nadolazi", istakao je Trivić.

On je istakao da su od mandatara dobili odgovor da uvijek postoji problem sa nacionalnom strukturom Vlade i da nešto treba mijenjati.

Trivić kaže da su predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske zatražili od mandatara da im obezbijedi sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na ovu tematiku.

Komentarišući mogućnost povećanja najniže plate u Republici Srpskoj imajući u vidu najavu poskupljenja električne energije, Trivić je rekao da poslodavci i sindikat o tome ne mogu postići dogovor, zbog čega Vlada Republike Srpske treba izračunati najnižu platu i da u tome bude realna s obzirom na njihove mogućnosti i dešavanja u svijetu.

"Republika Srpska trenutno ima veću najnižu platu nego što će Srbija imati za iduću godinu. Najnižu platu treba malo povećati, ali ne treba očekivati da najniža plata bude 900 ili 1.000 KM, jer tržište na kojem mi poslujemo ne može podnijeti takve iznose", istakao je Trivić.

On kaže da je radnike moguće sačuvati u boljim uslovima rada, te kvalitetnijim proizvodima kojima je moguće obezbijediti veću platu radnicima.

"Inflacija se ne može odbraniti rastom plata nego se rastom plata proizvodi daljnja inflacija", zaključuje Trivić. 

Dobra saradnja Vlade Republike Srpske i Unije poslodavaca Srpske biće nastavljena i partnerski će raditi na kreiranju podsticajnih mjera za unapređenje privređivanja u Srpskoj, rečeno je na današnjem sastanku.

Višković i delegacija Udruženja poslodavaca razgovarali su, između ostalog, o cijeni električne energije za privredu, suzbijanju sive zone u poslovanju, te mjerama kontrole u pojedinim oblastima privrede, s ciljem stvaranja povoljnijeg privrednog ambijenta i jačanja konkurentnosti, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Predstavnici Unije poslodavaca istakli su podršku daljem unapređenju saradnje sa Vladom Republike Srpske, te ukazali na važnost kvalitetnog kadrovskog rješenja u resoru privrede. 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ovaj Trivić određuje koliko će biti kila ljeba,kolika će biti plata, Visković je ikebana

Cccc

Sirotinjo i Bogu si teška.... Ostaće te vi bez radnika još...

MONDO REPORTAŽE