• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EURACTIV: BiH ove nedjelje dobija status kandidata za ČLANSTVO U EU

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Bosna i Hercegovina će ove sedmice dobiti status kandidata za članstvo u EU, saznaje briselski "EURACTIV", nakon preporuke Evropske komisije u oktobru.

 BiH dobija status kandidata za članstvu u EU Izvor: MONDO/Samir Cacan

Zemlje članice EU ove sedmice treba da potpišu nacrt dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja EU, a  "EURACTIV", medij sa sjedištem u Briselu specijalizovan za praćenje aktivnosti EU, imao je uvid u dokument.

Navode da se u njemu "preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, da se status potvrdi od strane Savjeta Evrope, uz razumijevanje da je preduzeto nekoliko koraka".

Taj korak uslijedio bi nakon što je Evropska komisija ranije u oktobru preporučila dodjelu statusa kandidata BiH kao dio svog godišnjeg izvještaja o proširenju, ali je priložila listu od osam reformskih prioriteta za koje je rekla da će pomoći u jačanju demokratije u zemlji.

To uključuje mere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i osnovna prava.

Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo u EU od 2003. godine i formalno je podnijela zahtjev za članstvo u februaru 2016. godine.

"U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Savjet podvlači hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu ka EU", navodi se u nacrtu dokumenta, ali se i pored toga naglašava potreba da se ti prioriteti ispune.

Za posmatrače i analitičare, preporuka Komisije bila je iznenađenje jer je ovogodišnji izveštaj o proširenju naveo samo ograničen napredak, posebno u pogledu izbornih reformi.

(Mondo)

pOVEZANO

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE