• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD i HDZ optimistični, u četvrtak u Sarajevu sastanak sa "osmorkom" i svi detalji oko bh. vlasti

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će u četvrtak biti poznate sve pojedinosti oko formiranja Savjeta ministara.

 dodik i čovič dogovorili formiranje vlasti  Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ BiH Dragan Čović, najavili su danas u Banjaluci da će se u četvrtak u Sarajevu delegacije ove dvije stranke sastati sa predstavnicima "osmorke" i precizirati imena i podjelu ministarstava u Savjetu ministara BiH, te sve detalje oko formiranje vlasti na bh. nivou.

Dodik tvrdi da danas u Banjaluci o tome nije bilo riječi.

"Da na zajedničkom sastanku otvorimo sve te stvari i završimo u par sati i onda javnosti saopštimo predmet tog dogovora”, rekao je Dodik.

Ponovio je da će Borjana Krišto biti podržana za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ocijenio da se ovog puta neuobičajno brzo formira vlast u BiH.

"Za nas je važno da ne bude blokade za projekte u RS, posebno energetske, HDZ nikada nije imo problem u vezi toga, a stranke 'osmorke' su rekle da nemaju namjeru ponašati se neprincipijelno i zadržavati te projekte", kazao je Dodik.

Dodik je rekao i da iz javnog diskursa, koji najčešće dolazi iz Sarajeva, gdje "politička partija koja je do skoro bila u vlasti od Bošnjaka-muslimana", pokušava da se napravi jeres ako to neko drugi čini.

Dodik je kazao da su svojim ponašanjem posljednjih nekoliko godina, "oni sebe diskvalifikovali", a da se sada pokušava napraviti novi ambijent.

"Da BiH funkcioniše u skladu sa Ustavom, da se poštuju princip jednakopravnosti i konstitutivnih naroda i građanskih elemenata, da se narodno predstavljanje ne dovodi u pitanje i da oko toga ne trošimo živce i energiju. Ostajemo u podršci konstituivnosti naroda u BiH, što je nezaobilazni element i od toga nećemo odustati", kazao je Dodik i dodao da to razumiju i partneri "osmorke".

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je istakao da će u četvrtak biti završena priča oko stukture Savjeta ministara BiH i šta sve treba uraditi do Nove godine, te da će biti potpisan dokument kako bi se pažnja usmjerila ka vitalnim projektima.

"Nadam se da u ovoj godini imamo Savjet ministara BiH. Drago mi je da se razumijemo. Probleme u dogovoranju ostavimo sa strane tako da nam ne odvlače pažnju" kazao je Čović.

Najavio je i da će u agencijama i institucijama na bh. nivou, gdje je direktorima istekao mandat, biti imenovani v.d., a da će se onda pokrenuti konkursi.

Upitan oko izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o tome da bi trebalo javno obznaniti šta je sa njim dogovorila "osmorka", Dodik je odgovorio:

"Nema ništa skriveno sa 'osmorkom', a možda bi bilo interesantno da mi kažemo šta je sa nama dogovorio ranije", kazao je Dodik, ali nije precizirao - šta.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE