• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivamo: Ovo su novi ministri u Vladi RS i njihove biografije

Autor Brankica Spasenić

U Narodnoj skupštini RS u toku je posebna sjednica na kojoj se bira Vlada RS, a mandatar Radovan Višković pred poslanicima trenutno predstavlja ekspoze.

 viber_image_2022-12-21_12-41-54-067.jpg Izvor: Mondo/Slaven Petković

Nakon toga, zvanično će pročitati i imena i biografije novih ministara.

O kome se radi, pogledajte u fotografijama u nastavku:

Zora Vidović, ministar finansija (SNSD, Srpkinja)

Rođena je 1954. godine u Srpcu gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Ekonomski fakultet završila je 1978. godine u Beogradu.

Bila je finansijski rukovodilac u "Stirokart" Srbac, direktor Uprave prihoda u Srpcu, direktor Filijale "Banjalučke banke" i direktor filijale "Balkan investment banke" u Srpcu, direktor “Živinoprodukta” u Srpcu, direktor Mikrokreditne organizacije "Mikrokredit" u Srpcu, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske u dva mandata, direktor Poreske uprave Republike Srpske i ministar finansija u Vladi Republike Srpske.

Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova (SNSD, Srbin)

Karan je rođen 1962. godine u Belom Manastiru. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kupresu. Diplomirao je na fakultetu Političkih nauka u Sarajevu. Magistarske studije završio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, gdje je odbranio i doktorsku disertaciju. Redovni je profesor na Pravnom fakultetu Panevropskog Univerziteta „APEIRON“, Banjaluka i Fakultetu za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog Univerziteta Banja Luka.

Radio je u organima unutrašnjih poslova od komandira stanice policije Kupres do načelnika Uprave za suzbijanje kriminaliteta MUP-a RS i načelnika krivičnih istraga SIPA i načelnika Finansijsko obavještajnog odjeljenja SIPA.

Bio je savjetnik predsjednika RS za bezbjednost i u poslednjem sazivu Vlade RS bio je njen generalni sekretar.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva (SP, Srbin)

Đokić je rođen 1961. godine u Brčkom. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Obavljao je više visokih političkih dužnosti na nivou grada Brčko. U više mandata je biran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a dva puta je biran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Bio je ministra rada i boračko invalidske zaštite od 2011. do 2014. godine, a od 2014. do 2018. bio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS. U prethodnom sazivu obavljao je dužnost ministra energetike i rudarstva.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza (Demos, Srbin)

Rođen je 1953. godine u Krupi na Vrbasu. Završio je Mašinski fakultet u Banjaluci. Radio je u privredi, na poslovima od konstruktora do direktora.

Bio je predsjednika Izvršnog odbora Banjaluke i više puta je bio odbornika u Skupštini Grada Banjaluka i za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Bio je dva puta ministar saobraćaja i veza RS. Dva puta je bio predsjednik Narodne skupštine RS.

Miloš Bukejlović, ministar pravde, (SNSD, Hrvat)

Bukejlović je rođen 1989. godine u Doboju. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a Pravni fakultet u Novom Sadu.

Radio je u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Doboj, Gradskoj upravi Doboj, bio je sekretar Skupštine Grada Doboj, potpredsjednik i predsjednik Skupštine Grada Doboj, te direktor preduzeća "Elektro Doboj".

Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva (SNSD, Srbin)

On je rođen je 1961. godine selu Donji Brodac kod Bijeljine gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu stekao je diplomu mašinskog inžinjera stekao gdje je i magistrirao i doktorirao.

Radio je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, u "Majevici" u Bačkoj Palanci i u "Panaflexu" u Bijeljinite.

Mandat poslanika u Narodnoj skupštini RS osvoji je 2014. godine da bi na narednim izborima osvojio poslanički mandat u Predstavničkom domu BiH, ali decembra 2019. imenovan je za ministra komunikacija i transporta BiH. Na nedavnim izborima ponovo je osvojio mandat poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Dado Dogan, ministar porodice, omladine i sporta (SP, Bošnjak)

Rođen je 1988. godine u Jajcu, da bi Srednju tehničku školu završio u Brčkom. Na Visoko građevinsko-geodetskoj školi strukovnih studija, završio je odsjek arhitektura u Beogradu.

Radio je u "Komunalnom Brčkom". Osim toga radio je u opštinskoj upravi Pelagićevo, te u Jedinici za implementaciju Regionalnog stambenog programa u okviru Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture (SNSD, Hrvatica)

Stojičićeva je rođena 1959. godine u Mrkonjić Gradu. U svom rodnom gradu zavšava osnovnu i srednju školu, a u Sarajevu Ekonomski fakultet.

Radila je na poslovima plana i analize u Radnoj zajednici "Manjača" Mrkonjić Grad, a bila je i šef računovodstva u ŠG "Lisina", načelnik Odjeljenja za finansije u Mrkonjić Gradu i načelnik Odjeljenja za privredu i finansije u Mrkonjić Gradu. Potom je bila i pomoćnik ministra u resoru za budžet i javne finansije u Ministarstvu finansija RS. U dva navrata bila je poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (SNSD, Srbin)

On je rođen je 1974. godine u Šamcu. Osnovnu školu je završio u Odžaku, a srednju u Šamcu i Bijeljini. Pravni fakultet je završio u Banjaluci, gdje je prvo postao magistra, a potom i doktora pravnih nauka. Ima pravosudni i advokatski ispit.

Načelnik Šamca bio je u dva mandata, a bio je i direktor Agencije za agrarna plaćanja kao i "Kaldera Kompani" iz Laktaša.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić (SNSD, Bošnjak)

Rođen je 1977. godine u Banjaluci. Osnovnu, srednju Medicinski fakultet je završio u Banjaluci.

Po završetku fakulteta, kao doktor medicine, radio je tri godine u Domu zdravlja Ključ, nakon čega je karijeru nastavio na različitim pozicijama u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Maja 2018. godine posato je ministar nauke i tehnologije RS, a od oktobra 2018. godine, po ovlašćenju predsjednika Vlade RS bio je i ministar prosvjete i kulture. U prethodnom sazivu Vlade RS bio je ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo (SNSD, Srbin)

On je rođen je 1977. godine u Sanskom Mostu. U Banjaluci završava Pravni fakultet i na Fakultetu političkih nauka magistrira. Na beogradskom Fakultetu političkih nauka u Beogradu postaje doktor političkih nauka. Izabran je u zvanje docenta na Univerzitetu u Banjaluci.

Radio je u kompaniji Telekom Srpske Banjaluka kao rukovodilac sektora za pravne poslove. Od 2020. godine savjetnik je srpskog člana Predsjedništva BiH za međunarodne odnose i radi kao profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Sevlid Hurtić, ministar trgovine i turizma (BH zeleni – PZD, Bošnjak)

Rođen je1970. godine u Doboju. Osnvnu i srednju školu završio je u Doboju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, gdje je i magistrirao i doktorirao.

Bio je odbornik u Gradskoj skupštini Doboj, njen predsjednik Skupštine i na posljednjim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (Ujedinjena Srpska, Hrvat)

Rođen je 1982. godine. Na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment u Banjaluci je diplomirao.

U Komercijalnoj banci Banjaluka radio je kao stručni saradnik i viši stručni saradnik. Bio direktor Nova konsalting d.o.o i šef Kabineta ministra prosvjete i kulture.

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju (SNSD, Bošnjak)

On je rođen je 1983. u Prnjavoru. U njemu je završio osnovnu i srednju školu, a u Banjaluci Elektrotehnički fakultet.

Radio je u "Elektrokrajini".

Za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS imenovan je u decembru 2014.

Od 2018. do 2022. godine bio je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Dragoslav Kabić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite (SNSD, Srbin)

Kabić je rođen 1972. godine u Prijedoru, gdje je i završio osnovnu i srednju građevinsku školu. Na Univerzitetu u Beogradu je postao master inženjer građevinarstva.

Bio je rukovodilac tehničkih poslova u "Vodovod2 Prijedor i načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko stambene poslove u Gradskoj upravi Prijedor.

U Skupštini grada Prijedora u dva mandata bio je odbornik i poslanik je u Narodnoj Skupštini RS.

Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave (NPS, Bošnjakinja)

Ona je rođena 1963. godine u Bosanskoj Dubici.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Banjaluci.

Radila je u Opštinskoj upravi društvenih prihoda u Bosanskoj Dubici, Stanici javne bezbjednosti Bosanska Dubica, u Opštinskom sekretarijatu za privredu i finansije u Kozarskoj Dubici i u Javnoj ustanovi Centar za socijalni rad u Kozarskoj Dubici.

Od 2020. je ministar uprave i lokalne samouprave RS.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE