• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema osnova za procesuiranje Nezavisnih

Činjenica da se istražuju novinari koji su otkrili aferu je skandalozna i zahtijeva oštru osudu, slažu se i advokati i bezbjednosni stručnjaci.

 Nema osnova za procesuiranje Nezavisnih Izvor: MONDO

Naime, Tužilaštvo BiH je po prijavi jedne državne agencije pokrenulo istragu protiv "Nezavisnih novina" i Borjane Radmanović-Petrović, glavne i odgovorne urednice lista, zbog toga što su otkrili da su Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uglavnom nelegalno prisluškivale telefonske razgovore 5.000 stanovnika.

Miljkan Pucar, advokat iz Banjaluke, kaže da bi Tužilaštvo BiH po Zakonu o krivičnom postupku trebalo da ispita ko je prisluškivao stanovnike BiH bez odluke nadležnog suda, a ne novinare koji su, kad objavljuju istinite podatke i utvrde nezakonitosti, zaštićeni u skladu sa svim međunarodnim standardima.

"'Nezavisne' su objavile istinite podatke, a novinari odgovaraju kad objave nešto neistinito. Mediji koji objave državnu ili poslovnu tajnu su, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, ali i RS, zaštićeni ako su time otkrili da je neko učinio krivično djelo. Krivično djelo koje nosi veliku štetu i stvara opasnost je kada neke agencije u BiH prisluškuju stanovnike bez odluke nadležnog suda, a ne kad to novinari otkriju i objave", kaže Pucar.

Istog mišljenja je i Nenad Balaban, ugledni banjalučki advokat, koji kaže da je iznenađen da je istraga otvorena protiv novina koje su otkrile aferu, a ne protiv aktera afere.

"Istraživačko novinarstvo svuda u svijetu kao cilj ima da dođe do podataka koji razotkrivaju društvene anomalije. Vi niste iznijeli nikakvu neistinu. Objavili ste podatke od interesa za cijelo društvo i narod to treba da zna", rekao je on.

Istakao je da, ako je tačno da se vodi istraga protiv "Nezavisnih", to pokazuje nervozu ljudi koji su umiješani u aferu. Prema njegovim riječima, nemoguće je da "Nezavisne" mogu odgovarati za to što su ove podatke objavile i ističe da je istraga protiv istih pokrenuta da bi pažnja javnosti bila skrenuta s onih koji su za ovu aferu odgovorni.

"Moje mišljenje i iskustvo govori da je ovo što ste vi objavili samo vrh ledenog brijega. Po mom mišljenju, najmanje dvije trećine brojeva koje ste objavili su prisluškivani na nezakonit način ili bez sudskog naloga. Ja ne vjerujem da iko od novinara može da odgovara zato što je to otkriveno", rekao je Balaban.

Istakao je da kao bivši major bezbjednosti, koji se tokom rata sam bavio tim poslovima, zna prepoznati kada je neki broj prisluškivan.

"Mog broja nije bilo među onima koje ste objavili, ali ja znam šta je prisluškivanje i znam da me prisluškuju. Svako ko se iole razumije u to može osjetiti u telefonu karakteristike prisluškivanja. Obično se to dešava kada razgovaram sa sudijama, koje sve prisluškuju", rekao je on.

Jovo Pilipović, takođe banjalučki advokat, kaže da bi osnova za istragu postojala samo kada bi se pokazalo da to što je objavljeno nije tačno.

"Ako ste nekog oklevetali i objavili nešto što nije tačno, onda ima osnova za građansku parnicu. Ali, moje je mišljenje da, ako je bilo nelegalnog prisluškivanja, onda istraga treba da pokaže ko je i za čiji račun to radio. Na njima je teret dokazivanja da pokažu da nisu krivi, da nisu nelegalno prisluškivali", smatra on.

Marko Nicović, bezbjednosni stručnjak i policijski ekspert iz Srbije, kaže da bi bilo nezabilježeno u svijetu da novine budu osuđene jer su otkrile neku aferu.

"Ja sam u svetskoj asocijaciji šefova policija i odlično znam kakva je praksa u svetu. Stvari stoje ovako - ako dođe do objavljivanja podataka koji su službena tajna, to nije problem novinara nego službe koja nije uspela sačuvati podatke. Tamo treba da se usmeri istraga, a ne na novinare koji su iskoristili svoje veze i kontakte i objavili informacije koje su od javnog interesa", smatra on.

Rekao je da je praksa tajnih službi širom svijeta da komuniciraju s novinarima i da im dostavljaju podatke za koje imaju interesa da budu objavljeni, ali da, ako se otvori afera, uvijek odgovaraju oni koji su informacije dostavljali, a ne oni koji su ih objavljivali.

Zamoljen da prokomentariše konkretan slučaj objavljivanja informacija o nelegalnom prisluškivanju u BiH, Nicović je rekao da bi istraga jedino trebalo da ide u pravcu istraživanja da li je bilo nelegalnog prisluškivanja i ko je dostavio podatke, ali nikako protiv novinara.

"Ako bi zaista došlo do nekih procesa protiv vašeg lista, zatražite zaštitu od Svetske novinske federacije, jer to nije vaša krivica. Vi niste ni morali niti trebali da znate šta je državna tajna ili službena tajna. To je do službi koje su trebale da vode računa o zaštiti podataka. Ko bi u svetu očekivao da novinari više čuvaju podatke od službi koje su za to zadužene", rekao je Nicović.

Predrag Ćeranić, ekspert za bezbjednost, takođe je mišljenja da bi bio veliki skandal procesuirati novinare, a ne odgovorne za nelegalno prisluškivanje. Ćeranić je dodao da je OBA bila umiješana u bezbroj afera, što govori o nekompetentnosti i otuđenim centrima moći van državne kontrole.

"U mnogim zemljama se dešavaju iste afere, ali zaista mi nije poznato da je igdje procesuiran medij koji ih je objavio. Recimo, u Francuskoj smo imali aferu kada je otkriveno da su neki operativci francuske tajne službe pokušali da diskredituju predsjednika Nikolu Sarkozija za vrijeme predizborne kampanje. Kada je to objavljeno, služba je procesuirana, a krivično su gonjeni akteri afere, a ne mediji", rekao je on.

Istakao je da su političari koji su odgovorni za nadzor tajnih službi trebalo da reaguju prvi da se to istraži.

"Suština je da se agencija koja u funkciji sprovođenja zakona izdigla iznad društva i svakog vida društvene kontrole. Ja sam na to ukazivao godinama unazad pa mi je izrečena mjera. Sada se nažalost pokazuje da sam bio u pravu", zaključio je Ćeranić.

UN RS: Direktan pritisak na rad novinara

Udruženje novinara RS smatra da Tužilaštvo BiH, pokretanjem istrage protiv "Nezavisnih novina", vrši direktan pritisak na rad novinara i krši osnovna prava medija da izvještavaju građane o nezakonitim aktivnostima pojedinaca u državnim institucijma, stoji u saopštenju Udruženja novinara RS, koje je potpisala Suzana Rađen-Todorić, potpredsjednik Udruženja.

"Udruženje novinara RS smatra da rukovodstva OBA i SIPA treba da odgovore na pitanje da li su zakonito prisluškivali građane, a ne da traže istragu protiv medija", navodi se u saopštenju.

Ukoliko istraga ne bude obustavljena, Udruženje će zatražiti pravnu pomoć od Međunarodne federacije novinara (IJF) i ostalih organizacija koje se bave zaštitom prava novinara.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE