• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Primjena zakona od 1. januara: Uvodi se novčana podrška nezaposlenim roditeljima sa 4 i više djece

Autor Dragana Božić

Narodna skupština usvojila je po hitnom postupku Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj.

 Primjena zakona od 1. januara: Uvodi se novčana podrška nezaposlenim roditeljima sa 4 i više djece Izvor: Mondo/Slaven Petković

U skladu sa tim zakonom će roditelj koji se odluči da brine o djeci imati pravo da prima platu na mjesečnom nivou od 750 KM, sa plaćenim porezima i doprinosima, što će mu omogućiti i da ispuni uslove za penziju.

Primjena zakona predviđena je od 1. januara, a ukupna izdvajanja po ovom osnovu iz budžeta Srpske za 2023. godinu iznose 69.950.000 KM.

Prihvaćeni su amandmani SNSD-a koji predviđaju da se zarad ostvarivanja prava na novčano primanje u skladu s ovim aktom, pored života jednog od roditelja i maloljetne djece u zajedničkom domaćinstvu, traži da se ta djeca nalaze na redovnom školovanju u Srpskoj ukoliko su stekli uslove za školovanje po Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kao i da se o tome dostavi i potvrda.

Radi primjene Zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj, po hitnoj proceduri su usvojeni i Zakon o dopunama Zakona o doprinosima, Zakon o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić zaključio je današnje zasjedanje koje će biti nastavljeno sutra razmatranjem Prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske, oba po hitnom postupku.

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati i Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o republičkoj upravi.

Nastavak pete posebne sjednice zakazan je za 10.00 časova.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

СА

Какве мјере могу донијети Додик, Вишковић, Стевандић, са министрима као што су Ђокић, Зора, Видовић, значи крах, потоп, дно дна, врхунац лицемјера и сељаклука, то нам је на челу параде ,па кад се то све узме и добро је овде

D6

Znači da onaj roditelj koji ima četvero djece,imaće i platu i pravo na penziju.Dali je normalno da radnik koji ima preko 20 godina radnog staza a zbog povećanja starosne granice,ta osoba ako nema djecu a nema nikakva primanja,nema posao i da bolja prava imaju današnji roditelji nego oni koji su radili i za vrijeme rata a fabrike zatvorili zbog stečaja.Koliko je to licemjerno i ponižavajuće za takve kategorije ljudi.Radili smo da bi drugi danas imali a mi da umeremo zbog nebrige države.Skoz licemjerno.

MONDO REPORTAŽE