• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Trgovska gora jedna od tema na sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske

Autor Nikolina Damjanić

Jednostavniji prelazak Hrvatske, pitanje skladištenja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, te povezivanje gasovoda između Hrvatske i BiH kroz Južnu interkonekciju neka su od pitanja o kojima će biti razgovarano na prvoj sjednici Savjeta ministara i Vlade Hrvatske.

 Sastanak Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske Izvor: Anadolija

Sjednica bi, prema pisanju zagrebačkog "Večernjeg lista" izdanje za BiH, trebalo da bude održana najkasnije u martu, nakon što bude kompletiran novi saziv Savjeta ministara i ministri se upoznaju o svom resoru, te otvorenim pitanjima sa Hrvatskom.

Kao trenutno najaktuelnije pitanje o kojem bi bilo razgovara navodi se ulazak Hrvatske u šengenski prostor i olakšanje prelaska granice, kako ljudi tako i privrednika.

Od Hrvatske će biti zatražen jednostavniji režim prelaska kako bi se ubrzao prelazak robe i smanjila mogućnost njihovog kvarenja, a uz to ide i zahtjev za redefinisanje sadašnjeg ugovora o graničnim prelazima.

Osim pitanja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, čemu se protivi BiH, trebalo bi biti razgovarnao o nekoliko infrastrukturnih projekata, prije svega tri mosta preko Save - u Svilaju kod Odžaka, kod Gradiške, te novog mosta Gunja, Brčko.

Dvije delegacije razgovaraće i o povezivanju gasovoda između Hrvatske i BiH kroz Južnu interkonekciju, a očekuje se da Hrvatska pokrene pitanje raspodjele dobiti proizvodnje električne energije u hidroelektranama u slivu Trebišnjice i korištenja voda iz akumulacije iz Buškog blata, te kompenzacija koje Hrvatska elektroprivreda plaća BiH.

Novoimenovana predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto nedavno je u telefonskom razgovoru sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem najavila da će njena prva zvanična posjeta biti Zagrebu, a prema nezavničnim saznanjima, taj njen odlazak biće iskorišten za pripremu prve zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Hrvatske.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE