• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raskol u SDP-u zbog prijedloga da Lagumdžija ide u UN

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Lagumdžija nije prijedlog SDP-a, rekao je Mijatović i istakao kako će ova odluka imati dalekosežne posljedice po SDP.

 Lagumdžija u UN SDP Vojin Mijatović Izvor: Srna/Branislav Elez

Jutros je održan kolegijum rukovodstva Socijaldemokratske partije (SDP) na kojem je zaključeno da se član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, inače i potpredsjednik SDP-a, nije konsultovao u vezi s prijedlozima za ambasadore BiH, objavio je Klix uz dodatak da su brojni funkcioneri zamjerili Bećiroviću na samovolji.

Tokom dana se očekuje i da se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić oglasi povodom ove teme.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović ranije se oglasio nakon što je Zlatko Lagumdžija predložen za ambasadora BiH pri UN od strane člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

"Lagumdžija nije prijedlog SDP-a. Katastrofalna je odluka da Zlatko Lagumdžija bude kandidat za ambasadora BiH pri UN-u, i za SDP BiH i za državu BiH", rekao je Mijatović i dodaje:

"Odgovorno tvrdim da taj prijedlog nije usaglašen sa SDP BiH, a kao što mi je potvrdio predsjednik Nikšić nije ni sa njim".

Istakao je kako će ova odluka imati dalekosežne posljedice po SDP.

"Ne interesuje me koga će članovi Predsjedništva predlagati za ambasadore samo ne u ime SDP BiH bez saglasnosti SDP BiH. Neka svoje privatne ambasadore imenuju i za njih odgovaraju javnosti", rekao je Mijatović, prenosi Avaz.

Zlatko Lagumdžija ima 68 godina i bivši je ministar spoljnih poslova i lider SDP-a.

Bećirovićevi prijedlozi

Bećirović je za ambasadora BiH u Velikoj Britaniji predložio Osmana Topčagića, Sabit Subašić je predložen za novog ambasadora u Egiptu, a Erol Avdović je predložen za ambasadora u Belgiji. 

Haris Hrle je predložen za ambasadora BiH u Indiji, Nijaz Čardaklija za ambasadora u Iranu, a Elma Kovačević Bajtal je predložena za ambasadoricu BiH u Crnoj Gori.

Amira Arifović Harms je predložena za ambasadoricu u Italiji, Emin Čohodarević za ambasadora u Pakistanu, Nusret Čančar za ambasadora u Kuvajtu, Armin Limo je predložen za ambasadora u Indoneziji, Anesa Kundurović za ambasadoricu u Danskoj, Haris Bašić za ambasadora u Savjetu Evrope, a Damir Arnaut je kandidat za ambasadora u Njemačkoj.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE