• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plenković u Mostaru: Zagreb će biti najveći advokat BiH na EU putu

Autor Dragana Božić

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas u Mostaru da će Hrvatska biti najveći advokat i zagovarač u procesu približavanja BiH EU i poručio da BiH treba da ide tim putem.

 AA-20230204-30170422-30170413-PLENKOVIC_U_MOSTARU_DALI_SMO_VELIKI_DOPRINOS_DA_BIH_DOBIJE_KANDIDATSKI_STATUS_ZA_CLANSTVO_U_EUU.jpg Izvor: Anadolija/Dino Đonko

"Zadovoljan sam da su političke stranke u BiH nakon zadnjih izbora pokazale visok stepen zrelosti da su formirane institucije na nivou BiH u poređenju sa ranijim dešavanja", izjavio je Plenković pred početak zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Čestitajući Borjani Krišto izbor za predsjedavajuću Savjeta ministara, Čović je rekao da se raduje sastanku na kome će biti definisani zajednički koraci kako bi se unaprijedili odnosi između Hrvatske i BiH.

"To govori o tome da već sedmu godinu premijer Hravtske, koji poštuje BiH, želi unaprijediti odnose s BiH. Mi smo i za njenu stabilnost i za njen privredni rast i za njenu bezbjednost. Jednako tako i Vlada je u kontinuitetu činila sve da BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU za šta smo učinili mnogo", rekao je Plenković i dodao da će učiniti sve da pomognu BiH da uhvati korak sa drugim državama.

Plenković je naveo da je danas prilika i da se da podrška hrvatskom narodu kao ravnopravnom narodu u BiH.

"Drago mi je da se u deklaraciji, koja će biti usvojena na sjednici HNS-a, kaže da je BiH domovina i hrvatskog naroda u BiH, što je u potpunosti na tragu onoga što sve stranke u Hrvatskoj govore. Stoga ćemo graditi na toj osnovnoj premisi podršku hrvatskom narodu i kada je riječ o identitetu i kada je riječ o zastupljenosti koja je legitimna", istakao je Plenković.

On je pozdravio potez Kristijana Šmita od 2. oktobra prošle godine koji se odnosio na izmjene Izbornog zakona BiH kada je riječ o Domu naroda Parlamenta FBiH.

Plenković je pozvao sve političke stranke u FBiH da naprave drugi korak zrelosti kako bi na nivou tog entiteta bila što prije formirana Vlada.

"To je ono što se očekuje. To bi bila velika poruka iz međunarodne zajednice i Evrope, ali i SAD da želimo vidjeti jednu funkcionalnu BiH u kojoj će se svi osjećati dobro i ići naprijed, a Hrvatska će u tom procesu biti najsnažjiji advokat i zagovarač", poručio je Plenković.

On je dodao da Hrvatska razgovara sa svim političkim akterima u BiH.

"Moje je uvjerenje da svi odgovorni politički akteri, pogotovo oni koji dobijaju povjerenje glasača, žele evropsku BiH, jer alternative nema. BiH treba ići ovim putem, a Hrvatska im treba biti najbolji primjer", poručio je Plenković.

Plenković je zahvalio predsjedniku HNS-a BiH Draganu Čoviću za poziv da danas zajedno sa ministrima i poslanicima u Hrvatskom saboru bude gost na zasjedanju HNS-a BiH.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će sve što je HNS radio u saradnji sa hrvatskom Vladom danas biti utkano u deklaraciju i dokumente koji će biti doneseni, kao što je demografska strategija.

"Suštinska poruka je zajedništvo hrvatskog naroda i naš evropski put, obezbijediti mir u BiH i evroatlantsku perspektivu BiH. Naravno da imamo svoju potpunu ustavnu ravnopravnost i jednako predstavljanje na svim nivoima kada je u pitanju hrvatski narod i konstitutivnost", istakao je Čović.

Govoreći o ponovnom pokretanju pitanja izmjena Ustava BiH, Čović je rekao da se nada da će do razgovora doći u narednih pola godine.

"Vjerujem da ćemo stvoriti ambijent da riješimo pitanje i legitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH", poručio je Čović.

Na zasjedanju HNS-a u Mostaru učestvuju hrvatski predstavnici u vlasti, te predstavnici stranaka HNS BiH.

Prije početka zasjedanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježje hrvatskim borcima ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u Mostar.

Na današnjem zasjedanju očekuje se usvajanje deklaracije HNS-a. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE