• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimir o akciji "Klaster": Ministarstvo podržava rad SIPA-e, krajnja mjera je oduzimanje dozvola za rad

Autor Nikolina Damjanić

Ministar za visoko obrazovanje RS Željko Budimir rekao je da je resorno ministarstvo zatražilo podatke od SIPA-e o postupku koji je preduzet u akciji „Klaster“, kao i uključivanje republičkog Inspektorata, te da će krajnja mjera biti oduzimanje dozvola za rad.

 Budimir o akciji Klaster Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Budimir kaže da će, ukoliko istraga pokaže da ima razloga, određenim privatnim obrazovnim institucijama biti oduzeta dozvola za rad.

„Od SIPA-e smo zatražili da za određene institucije gdje je proces reakreditacije u toku, da se to zaustavi da bismo mogli nakon okončanja postupka i istražnih radnji koje su započete vidimo da li te ustanove ispunjavaju uslove za rad“, rekao je on

Budimir je dodao da podržava rad Državne agencije za istragu i zaštitu, te svih policijskih agencija kada utvrde propuste i nezakonite postupke u visokom obrazovanju.

„Što se tiče ministarstva, neće postojati niko povlašten u ovom postupku protiv bilo koje ustanove gdje se utvrdi da je nezakonito izdavala određene isprave poput diploma. Prema njima će se preduzeti sve potrebne mjere. Očekujem od Inspektorata da se oštro obračuna sa svim nezakonitim pojava u visokom obrazovanju“.

Upitan da prokomentariše slučaj "Nezavisnog univerziteta Banjaluka - NUBL" koji se našao pod istragom SIPA, a sa kojim je sarađivao, Budimir kaže da "ako pojedinci urade određenu stvar ona se ne može pripisati samoj visokoškolskoj ustanovi".

"Neke privatne školske institucije rade svoj posao dobro, a neke ne rade. Ne možemo govoriti da su sve iste. Ono što je dobro da ova akcija pokazuje da one instituicije koje budu radile dobro, mogu da očekuju upisne kvote. Moramo da budemo oprezni, jer ja ne mogu da optužim nikoga kao dio izvršne vlasti".

Poručuje da je Inspektorat preduzeo pojačane mjere o provjeri rada privatnih fakulteta.

„Očekijem da će se u najkraćem mogućem roku završiti zakonske provjere. Ako me pitateo zakonitosti tih diploma – ide se od slučaja do slučaja".

Budimir tvrdi da ne zna koliko je privatnih diploma obuhvaćeno istragom SIPA-e.

"Ministarstvo ne može da sprovodi istražne radnje. Ono što može jeste da kroz svoj upravni nadzotr vodi računa o zakonitosti rada viskoškolskih ustanova u Srpskoj".

Poručio je da neće biti izuzimanja iz ovog postupka.

„Ono što možemo raditi je proces akreditacije i vanjskog vrijednovanja i zato postoji Agencija za visoko obrazovanje. Ne možete spriječiti nekoga da izvrši krivično djelo u bilo kojoj instituiciji.

Podsjećamo, pripadnici SIPA-e uhapsili su juče 11 osoba u akciji "Klaster" usmjerenoj na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, povezanih sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH. Akcija je realizivana na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, a pretresi su izvršeni na 18 lokacija, i to devet stambenih objekata i pokretnih stvari fizičkih lica i devet visokoškolskih ustanova.

Među imenima koja su se našli pod istragom Agencije su Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović.

Takođe, SIPA je u okviru akcije posjetila univerzitete"Apeiron", "Nezavisni univerzitet Banjaluka - NUBL", "Univerzitet za poslovne studije - UPS", "Prometej" i "Univerzitet za poslovne studije i menadžment - PIM".

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE