• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komisija dala zeleno svjetlo: Podržan prijedlog izmjena Zakona o platama u institucijama BIH

Autor Dragana Božić

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago iz SDA

 Srn2023-2-22_1517816_0.jpg Izvor: Srna/Bernard Milošević

Špago je u obrazloženju rekao da se predloženim rješenjima nastoje uravnotežiti plate budžetskim korisnicima, imajući u vidu nesrazmjeran odnos u koeficijentima i platama od najniže do najviše.

Navodeći da je nacrtom budžeta BiH za ovu godinu izvršen obračun plata primjenom osnovice od 630 KM, on je istakao da bi time došlo do još većeg nesrazmjera između plata sa nižim i najvišim koeficijentima.

Špago je na sjednici Komisije rekao da se u amandmanskoj fazi mogu otkloniti primjedbe u vezi sa pitanjem da li treba ograničiti samo rast plata izabranim i imenovanim zvaničnicima.

Član Komisije Miroslav Vujičić iz SNSD-a ponovio je stav ove stranke da je potrebno sistemski riješiti pitanje plata i primanja u institucijama BiH.

Mira Pekić iz PDP-a smatra da postoje dijelovi predloženog zakona koji se mogu dograditi i izmijeniti, u prvom redu granice između koeficijenata.

Ona se zauzela za to da poslanici, imenovana lica, članovi Predsjedništva BiH i ministri treba da imaju niže plate i naknade.

Predstavnici Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara obavijestili su članove Komisije da je Ministarstvo pripremilo mišljenje o predloženom zakonu, ali da ne mogu govoriti o njegovom sadržaju jer se čeka da ga na sutrašoj sjednici razmotri Savjet ministara kako bi postalo i zvanično.

Komisija je danas po drugi put razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH budući da je Predstavnički dom vratio zakon na ponovno razmatranje komisiji koja je prvi put dala negativno mišljenje na predložena rješenja.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma.

Komisija je danas usvojila izvještaj o radu Savjeta ministara za 2021. godinu u dijelu svojih nadležnosti, odnosno za Ministarstvo finansija i trezora, Upravu za indirektno oporezivanje i Agenciju za javne nabavke.

Jednoglasno je usvojen godišnji revizorski izvještaj za 2021. godinu Kancelarije za reviziju institucija BiH, kao i izvještaji ove institucije o provedenoj reviziji učinka o nabavci i funkcionalnosti ličnih isprava, te aktivnostima BiH na obezbjeđivanju osnovnih pretpostavki za sajber bezbjednost. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE