• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje su BiH i Srbija? Američki list objavio mapu zemalja koje su uvele sankcije Rusiji i naoružavaju Ukrajinu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vašington Post objavio je članak u kojem analizira globalne podjele u svijetu izazvane izbijanjem rata u Ukrajini, a Bosnu i Hercegovinu nije svrstao u zemlje koje su uvele sankcije Rusiji.

 Mapa zemalja koje su uvele sankcije Rusiji Izvor: Screenshot

Uz ocjenu da se podjele produbljuju, autori su priložili kartu Evrope na kojoj su prikazane zemlje koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji. Na karti je prikazana Bosna i Hercegovina, koja uz Srbiju čini jednu od jedine dvije zemlje iz ovog dijela Evrope koje se nisu pridružile restriktivnim mjerama protiv Kremlja, prenosi Klix.

Podsjećamo, u Republici Srpskoj traje polemika zbog informacija da je navodno 22. februara iz Ministarstvlja inostranih poslova BiH upućen dopis Stalnoj misiji BiH pri UN-u u kojem se od predstavnika BiH zahtijeva da na 11. hitnom zasijedanju Generalne skupštine UN podrži Prijedlog rezolucije "Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini" te da u ime BiH, prihvati status rezolucije.

Takođe, opozicija od prošle godine tvrdi da je BiH uvela sankcije Rusiji spočitavajući taj grijeh vlastima u Republici Srpskoj, dok vlast u Banjaluci to demantuje. Sličan stav ima i ruski ambasador u BiH koji tvrdi da BiH nije među zemljama koje su uvele sankcije Rusiji.

Prošle godine u maju, nakon istih polemika i različitih izjava i interpretacija. ispostavilo se da se BiH jeste pridružila izjavi o sankcijama, ali da su sankcije zaustavljene u Savjetu ministara.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ex

Ruski ambasador odvali šamar Borenoviću, ovi amerikanci ga nokautiraše. Tako i treba ako nemaš Borenoviću drugih tema bolje ni ne lupetaj gluposti

MONDO REPORTAŽE