• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U registru pedofila oko 200 osoba: Da bi izbjegli obaveze u RS, prijavljuju se u granične opštine FBiH

Autor Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine RS raspravljaju danas o prijedlogu Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

 viber_image_2022-12-21_12-41-54-067.jpg Izvor: Mondo/Slaven Petković

Prema podacima koji su danas izneseni u skupštini RS, u aktuelnom registru trenutno je oko 200 osuđenika za ovu vrstu krivičnih djela.

Ovaj zakon usvojen je 2018. godine, u međuvremenu je pretrpio određene izmjene, dok se naknadno ukazala potreba da se određene norme pojasne i prošire, prije svega one koje se odnose na „pojam stanovanja“.

U praksi su evidentirani slučajevi da su se osuđenici za krivična djela protiv polnog integriteta djeteta u Republici Srpskoj, prijavljivali u granične opštine u Federaciji BiH.

„Dešavale su se određene zloupotrebe za lica koja se vode u registru, a izbjegavaju obaveze utvrđene ovim zakonom na način da kao mjesto stanovanja prijavljuju granične opštine u Federaciji“, kazao je danas ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

Takođe, u odnosu na važeći zakon, novim predloženim rješenjima se predviđa upis u registar šireg kruga osoba, odnosno ne samo onih koji se vode u kaznenoj evidenciji kod nadležnih organa Republike Srpske, već i pravosnažno osuđeni prema krivičnom zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini ili drugim državama, kao i osuđenici kojima su izrečene kazne prema zakonima koji su prestali da važe.

Njihovi podaci ostaju u registru 20 godina od pravosnažnosti presude.

Registar pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv polnog integriteta nije javan, a neki poslanici NSRS danas su zatražili da se to izmijeni.

Sve organizacije, ustanove, institucije i udruženja u RS koja u svom poslu ostvaruju neposredan kontakt sa djecom, obavezni su da prilikom prijema u radni odnos ili angažovanja određene osobe, kod MUP-a RS zatraže provjeru da li je ta osoba upisana u registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Predviđeno je da će se novčanom kaznom od 8.000 do 15.000 КM kazniti odgovorno lice u pravnom licu ako ne zatraži ove podatke.

Zakonom je definisano da je osoba, koja je pravosnažno osuđena za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece, dužna da se nakon izdržane kazne javlja nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a po mjestu stanovanja, kao i da policiju obavještava o svakom putovanju, odredištu i dužini trajanja putovanja najkasnije 24 časa prije putovanja.

Takođe, zakonom je propisano da su obavezni da se uzdržavaju od posjećivanja mjesta na kojima se okupljaju djeca, kao što su školske zgrade, školska dvorišta, vrtići, igrališta, igraonice i slično.

„Ko ne poštuje ove odredbe, kazniće se novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 КM ili kaznom zatvora u trajanju od 30 do 60 dana“, precizirano je.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE